Algemeen

Bij Marktplaats willen we graag dat je succesvol, plezierig en veilig kunt handelen. Gelukkig hebben de meeste (ver)kopers op Marktplaats goede bedoelingen. Maar helaas zijn er enkele mensen die proberen om misbruik te maken van het platform en haar bezoekers. Marktplaats doet er alles aan om misbruik van het platform op welke manier dan ook te voorkomen. Door onze bezoekers zo goed mogelijk te informeren en adviseren om oplichting en misstanden te voorkomen, maar ook door nauw samen te werken met politie en justitie, verschillende NGO’s en de NVWA.

Oplichting

Bij Marktplaats willen we graag dat je succesvol, plezierig en veilig kunt handelen. Gelukkig hebben de meeste (ver)kopers op Marktplaats goede bedoelingen. Maar helaas zijn er enkele mensen die proberen om misbruik te maken van het platform en haar bezoekers. Marktplaats doet er alles aan om misbruik van het platform op welke manier dan ook te voorkomen. Door onze bezoekers zo goed mogelijk te informeren en adviseren om oplichting en misstanden te voorkomen, maar ook door nauw samen te werken met politie en justitie en de NVWA.

In de strijd tegen internetoplichting werken we al meer dan tien jaar nauw samen met politie en justitie. Marktplaats verwerkt preventieve maatregelen in haar dienst (zoals actieve verwijzing naar de “Controleer verkoper gegevens”-functie van de politie) en ondersteunt strafrechtelijke onderzoeken. Wij geleiden gedupeerden van internetoplichting naar het juiste loket van de politie, zodat alle informatie op één centraal punt bij de politie binnenkomt. Dat helpt de opsporing.
Ook werken we samen met het LMIO, NVWA, Ministerie van Economische Zaken (Bouwen aan Vertrouwen), Payment providers (Online Betaal platform), Veilig versturen (PostNL) en Rechthebbende (BREIN).

Marktplaats heeft een speciaal team dat doorlopend bezig is met het bestrijden van oplichting en misbruik van het platform, geholpen door de meldingen van gebruikers en tips van overheden en andere organisaties. Marktplaats roept haar bezoekers daarom op altijd melding te doen van verdachte advertenties, via de meldknop onderaan advertenties. Als blijkt dat adverteerders zich niet aan de regels houden, worden advertenties verwijderd en accounts geblokkeerd. Daarbij geldt dat wat bij wet verboden is, ook op Marktplaats niet is toegestaan. (zie ook de Regels en Beleid)

Onze algemene adviezen zijn:

Blijf kritisch

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo.
Laat contact via Marktplaats Berichten verlopen

Laat contact via Marktplaats Berichten verlopen. Laat vragen, biedingen en betalingen altijd via Marktplaats Berichten verlopen. Vermijd onderling contact buiten Marktplaats.
Weet met wie je handelt

Check de verkoper. Kijk naar de info en andere advertenties van de verkoper en de reviews. Controleer gegevens op Politie.nl en check ook via Google, of social media.
Betaal via Betaalverzoeken met iDEAL

Betaal snel, makkelijk en veiliger met Betaalverzoeken met iDEAL aangeboden door het Online Betaalplatform op Marktplaats. Het telefoon-, rekeningnummer en ID van verkopers die betaalverzoeken gebruiken, is dan al gecontroleerd door Online Betaalplatform.
Je handelt altijd samen

Kies een plek en tijdstip waar je je beide prettig bij voelt. Gebruik Gelijk Oversteken Service als je het product wilt verzenden: de verkoper krijgt zijn geld als het pakket door de koper is ontvangen.

Dierenhandel

Marktplaats wil haar bezoekers de kans bieden alles wat legaal verhandeld mag worden, op een veilige en verantwoorde manier te kopen of verkopen via het platform. Tegelijkertijd doet Marktplaats er alles aan om misbruik van het platform op welke manier dan ook te voorkomen. De dierencategorie op Marktplaats voorziet in een behoefte van een grote groep gebruikers. Veel dieren vinden op deze manier een goed, nieuw thuis. Helaas is er ook een kleine groep gebruikers die probeert misbruik te maken van het platform. Omdat het over levende dieren gaat heeft de deze categorie nadrukkelijk de aandacht en doen we er alles aan dit zoveel mogelijk te bestrijden. Omdat Marktplaats een breed handelsplatform (2,1 miljoen bezoekers per dag, 1600 verschillende categorieën) is werken we hierin nauw samen met experts en instanties op het gebied van dieren, waaronder de NVWA en verschillende NGO’s.

Samenwerking NVWA en NGO’s
In onze samenwerking, concentreert de NVWA zich op preventie (voorlichting), opsporing en verwijdering van advertenties of gebruikers die niet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving voor alle domeinen waar de NVWA verantwoordelijk voor is. Een gespecialiseerd team van de NVWA houdt toezicht op deze categorieën en kan zo deze advertenties snel door Marktplaats laten verwijderen of andere acties ondernemen tegen bijvoorbeeld de aanbieders.

Daarnaast werkt Marktplaats ook regelmatig contact met verschillende dierenrechten NGO’s zoals IFAW. Door in gesprek te gaan met deze organisaties doet Marktplaats er alles aan voorlichting voor gebruikers over het handelen in dieren te optimaliseren, en meer kennis te vergaren over de handel in dieren online.

Meldingen en verwijderen van advertenties en accounts
Marktplaats screent advertenties niet actief aan de voorkant vanwege het grote omvang van het aanbod op het platform, maar gebruikt meldingen van haar bezoekers en officiële instanties om verkeerd aanbod gericht op te sporen en te verwijderen.

Marktplaats concentreert zich op het versnellen en versterken van de opsporing van de NVWA en het verbeteren van de voorlichting van bezoekers, zodat deze beter weten aan welke regels ze moeten voldoen. Dat doen we onder andere via de voorlichtingspagina’s op het platform over veilig en succesvol handelen en gerichte informatie, richtlijnen en tips bij het aanschaffen van een dier. Als blijkt dat adverteerders zich niet aan de regels (zoals omtrent het aanbieden van dieren) houden, worden advertenties verwijderd en eventueel accounts geblokkeerd.

Marktplaats heeft een speciaal team dat doorlopend bezig is met het bestrijden van oplichting en misbruik van het platform geholpen door de meldingen van gebruikers en tips van overheden en andere organisaties.
Onderaan iedere advertentie zit een meldknop voor gebruikers om verdachte of illegale advertenties te melden, deze advertenties (en in sommige gevallen ook accounts) worden daarna verwijderd.
Bij een melding van een gebruiker kan het een aantal dagen duren voordat deze is verwerkt en afgehandeld. In sommige gevallen legt Marktplaats een melding namelijk voor aan de NVWA om op basis van hun expertise een goede inschatting te kunnen maken. In die gevallen kan de verwerking van een melding meer tijd in beslag nemen. Maar dit duurt niet langer dan 14 dagen.

Coronamaatregelen

Als spiegel van de samenleving met ruim 8 miljoen bezoekers per maand, begrijpen en zien we dat de lockdown en de gevolgen daarvan leven in de samenleving. In het kader van de bestrijding van de pandemie is het niet toegestaan producten en diensten die als doel hebben de regelgeving te omzeilen via ons platform aan te bieden. Marktplaats heeft een speciaal team dat doorlopend bezig is met het bestrijden van oplichting en misbruik van het platform, geholpen door de meldingen van onze bezoekers en tips van overheden en andere organisaties. Marktplaats roept haar bezoekers daarom op altijd melding te doen van verdachte advertenties en -aanbieders, via de meldknop onderaan advertenties. Als blijkt dat adverteerders zich niet aan de regels houden, worden advertenties verwijderd en accounts geblokkeerd. Daarbij geldt dat wat bij wet verboden is, ook op Marktplaats niet is toegestaan. (zie ook de Regels en Beleid)

Bij Marktplaats willen we graag dat je succesvol, plezierig en veilig kunt handelen. Gelukkig hebben de meeste (ver)kopers op Marktplaats goede bedoelingen. Maar helaas zijn er enkele mensen die proberen om misbruik te maken van het platform en haar bezoekers. Marktplaats doet er alles aan om misbruik van het platform op welke manier dan ook te voorkomen. Daarin werken we nauw samen met o.a. politie en Justitie en de NVWA. Daarnaast informeert Marktplaats haar bezoekers onder andere via speciale voorlichtingspagina’s de website met o.a. informatie en tips over veilig en succesvol handelen op het platform.

Annemarie Buitelaar, CEO Marktplaats: “Met ruim 8 miljoen bezoekers per maand, is Marktplaats een spiegel van de samenleving. In het kader van de bestrijding van de pandemie laten wij geen producten en diensten toe die als doel hebben de regelgeving te omzeilen. We zullen dergelijke advertenties dan ook verwijderen. Naast het verwijderen van geplaatste advertenties, roepen we ook onze bezoekers op dergelijke advertenties te melden met de meldknop onderaan de advertentie zodat we snel actie kunnen ondernemen.”

Contact opnemen.

Voor persvragen neem je contact op met:

PR-bureau Bijl PR