Automotive

Afscheidsrit en laatste rondje om auto: verkoop van auto valt Nederlander zwaar

By 12 september 2013januari 30th, 2015No Comments

Voor ruim de helft van de Nederlandse auto-eigenaren is het verkopen van hun auto een emotioneel proces. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 600 bezoekers van Marktplaats Auto’s¹. Zo maakt 38% een afscheidsrit en loopt 47% nog een laatste rondje om de auto voordat de auto definitief van eigenaar verwisselt. Auto en eigenaar blijken namelijk vaak een sterke band te hebben. Zo spreekt twee derde van de ondervraagden hun auto weleens bemoedigend toe en lucht 1 op 4 weleens zijn of haar hart bij de auto. Met de gratis hulplijn, 24-uur per dag bereikbaar via 088-0082606, komt Marktplaats Auto’s emotionele auto-eigenaren tegemoet in hun verwerkingsproces bij de snelle verkoop van hun auto. Een afscheidstherapeute helpt hen het verlies een plekje te geven.

Onverwacht snel afscheid
Ruim 50% van de auto-eigenaren geeft aan moeite gehad te hebben met de verkoop van de auto. Wanneer het tijd is voor een andere auto, kan het afscheid zwaar vallen. “Van alle consumentenauto’s die via Marktplaats verkocht worden, wisselt 43% binnen één week van eigenaar². Niet gek dus dat het afscheid nemen van een auto gepaard kan gaan met uiteenlopende emoties,” aldus Remco Armee, directeur Marktplaats Auto’s. Ook een afscheidsrit (38%) hoort vaak bij het afscheidsritueel. 47% blijkt bovendien weleens spijt te hebben van de verkoop.

Top 3 populairste autonamen
De band tussen auto en eigenaar is soms zo sterk, dat ruim een kwart van de respondenten hun auto een naam heeft gegeven. De top 3 populairste autonamen zijn: Herby, Beest en Smurf, maar ook ‘Diva’ en ‘Shrek’ zijn op de weg te vinden. Een extra schoonmaakbeurt omdat ‘de auto zo haar best heeft gedaan’ (48%) is dan ook niet vreemd voor velen. De dierbare herinneringen aan een auto, zoals een bijzondere auto-vakantie (30%), die spannende eerste rit na het behalen van het rijbewijs (20%) of een succesvolle barre tocht door de sneeuw (23%), maken dat het afscheid bij de verkoop zwaar kan vallen.

Marktplaats hulplijn
Auto-eigenaren die moeite hebben met het afscheid van hun auto, kunnen contact opnemen met de Marktplaats Auto’s hulplijn. Zij kunnen hier terecht voor advies van een afscheidstherapeute, een bericht van hun oude auto beluisteren en bovendien zelf een laatste bericht achterlaten voor hun auto. De boodschap met mooiste autoherinnering wordt door Marktplaats beloond met een medaillon mét foto van de auto, als herinnering aan de trouwe vierbander. De hulplijn is gratis en 24-uur per dag beschikbaar via: 088-002606.

***

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Over onderzoek
¹ Het onderzoek is door Marktplaats uitgevoerd onder ruim 600 Marktplaatsgebruikers.

² Marktplaats doet maandelijks onderzoek onder adverteerders die hun autoadvertentie hebben verwijderd. Hierin wordt o.a. gevraagd of de auto verkocht is en zo ja binnen hoeveel tijd. Hieruit blijkt dat 43% van de verkochte consumenten auto’s binnen 1 week en 70% binnen 2 weken, wordt verkocht.

Over Marktplaats Auto’s
Met ruim 1 miljoen unieke bezoekers per maand in de groep Auto’s is Marktplaats dé autosite met het hoogste bezoekersaantal van Nederland. Marktplaats voegt aan de advertenties gratis extra informatie toe over de auto’s, samen met de online tips en checklist om de aan- of verkoop van een occasion nog eenvoudiger te maken, is Marktplaats dé plaats voor een succesvolle koop of verkoop van een betrouwbare occasion, met of zonder garantie. Marktplaats maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay en is gevestigd in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.marktplaats.nl.

Voor meer informatie, ga naar www.marktplaats.nl of neem contact op met:

FleishmanHillard
Anette Hendrickx / Kitty van Muiswinkel
Tel: 020- 406 59 59 / 48
E-mail: anette.hendrickx@fleishman.com  / kitty.vanmuiswinkel@fleishman.com

Copyright © 2022 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.