Consumenten

Bad Nieuweschans uitgeroepen tot Nederlandse handelshoofdstad 2014

By 18 november 2014januari 30th, 2015No Comments

Het Groningse Bad Nieuweschans is uitgeroepen tot handelshoofdstad 2014 van Nederland. Maar liefst 43 procent van de inwoners van het dorp handelde in de eerste tien maanden van 2014 via Marktplaats en daarmee waren zij de actiefste handelaren op het platform. Dat blijkt uit onderzoek* van Marktplaats naar de online handelsactiviteiten in Nederlandse gemeenten. Bad Nieuweschans mag daarom een jaar lang de titel handelshoofdstad dragen. Het is de achtste keer dat Marktplaats de handelsactiviteiten in kaart heeft gebracht en daarbij de handelshoofdsteden heeft benoemd.

De volgende drie producten werden het meest aangeboden door inwoners van de Nederlandse handelshoofdstad:

1.     Damesschoenen
2.     Boeken
3.     Verzorgingsproducten

“Het internet stelt iedereen in staat om heel Nederland tot zijn of haar afzetmarkt te maken. Het onderzoek toont aan dat juist inwoners van kleinere plaatsen koplopers zijn als het gaat om online handelen”, aldus Olivier van Duijn. “Deze lijst met handelshoofdsteden laat zien dat waar je woont niet belangrijk is voor succesvol spullen verkopen of kopen via Marktplaats.”

Kaj Henssen, fervent Marktplaatsgebruiker uit Bad Nieuweschans, heeft een handelsonderneming in heftrucks, shovels en meer groot materieel: “Ik ben helemaal idolaat van Landrovers dus naast het andere materiaal drijf ik daar ook een levendige handel in. Alles koop en verkoop ik via Marktplaats. Inmiddels is het een totaal uit de hand gelopen hobby geworden, in de goede zin van het woord dan. Thuis heb ik een hele verzameling rariteiten staan zoals een mini-maxitruck, een oude brandweerauto en bijzondere aanhangwagens.”

Mobiel groter dan desktop
Waar Marktplaats vorig jaar op de handelssite al een verdubbeling zag in het mobiele gebruik via tablet en smartphone, bezoekt dit jaar maar liefst 60 procent van de bezoekers Marktplaats via een mobiel apparaat en de overgebleven 40 procent via de desktop. Hiermee is mobiel dus voor het eerst groter geworden dan bezoek via desktop. Maandelijks zitten er ruim 3 miljoen mobiele gebruikers op Marktplaats die in de maand oktober maar liefst 74 miljoen keer via een de mobiele site of app de site bezochten, ten opzichte van 61 miljoen keer dezelfde maand vorig jaar.

Mobiele handelshoofdstad
In het Overijsselse Westerhaar-Vriezenveensewijk is het mobiele gebruik het hoogst en deze plaats mag zich hierdoor mobiele handelshoofdstad van Nederland noemen. 54 procent van het totale aantal Marktplaatsgebruikers uit het dorp plaatste advertenties met behulp van een mobiel device. Oudeschoot (Friesland) staat op een tweede plaats met 52 procent, gevolgd door het Drentse Elim met 46 procent. Wildervank is de mobiele handelshoofdstad van Groningen geworden: 44 procent plaatste mobiel advertenties. In Bad Nieuweschans ligt dit aantal lager (31 procent).

Provinciale handelshoofdsteden 2014
Naast de landelijke handelshoofdstad is ook per provincie gekeken naar de plaats waar het meeste gehandeld wordt. De handelshoofdsteden per provincie zijn (weergegeven op basis van de top 12 handelshoofdsteden):

Groningen – Bad Nieuweschans
Friesland – Twijzelerheide
Drenthe – Elim
Gelderland – Andelst
Limburg – Roosteren
Utrecht – Overberg
Noord-Brabant – Baarle-Nassau
Noord-Holland – Zwaag
Overijssel – Westerhaar-Vriezenveensewijk
Flevoland – Zeewolde
Zuid-Holland – Papendrecht
Zeeland – Oud-Vossemeer

*Voor het bepalen van de handelshoofdsteden, kijkt Marktplaats per plaats naar het aantal geplaatste advertenties, gemeten over een periode van 10 maanden, in verhouding tot het aantal inwoners.


Over Marktplaats
Marktplaats ontvangt maandelijks 6,5 miljoen unieke bezoekers en daarmee is het de grootste online handelsplaats van Nederland. Per dag worden circa 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst, waarbij particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Sinds november 2004 maakt Marktplaats onderdeel uit van eBay. Het kantoor is gevestigd in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.marktplaats.nl.

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.