Consumenten

Crisis van invloed op vrijmarkt

By 25 april 2012januari 30th, 2015No Comments

Uit onderzoek van Marktplaats onder ruim 2600 gebruikers van de handelssite, blijkt dat bijna 80% van plan te zijn om naar de vrijmarkt te gaan tijdens Koninginnedag. Men gaat voornamelijk om te verkopen (48%) of te kopen (32%), en daarnaast gaat een op de vijf Nederlanders alleen voor de gezelligheid. Van de kopers geeft 45% aan dat de crisis een reden is om goedkoop spullen te kopen op de vrijmarkt. Zij verwachten gemiddeld 62 euro uit te geven en dit wordt met name besteedt aan woonaccessoires[i], speelgoed en boeken.

Ruim 27% van de verkopers geeft aan dat de crisis van invloed is om dit jaar spullen te verkopen tijdens de vrijmarkt. Speelgoed wordt het meest verkocht, naast woonaccessoires, kleding en boeken, waardoor vraag en aanbod goed op elkaar aansluit. De verkopers verwachten hiermee gemiddeld 115,- euro te verdienen.

Mannen zijn spenders
Ondanks dat mannen in de minderheid zijn onder het kopende publiek[ii], geven zij wel het meeste uit tijdens de vrijmarkt. De mannen verwachten namelijk gemiddeld 85,- euro uit te geven en dat is een kleine 35,- euro meer dan de vrouwen. Opvallend is ook dat mannen voornamelijk speelgoed kopen, vrouwen kopen die dag vooral woonaccessoires.

Live billboard
Om verkopers tijdens de vrijmarkt te helpen met verkopen zet Marktplaats in samenwerking met BrandBase een groot live billboard in. Hier mag iedereen op een podium, met hulp van een veilingmeester, proberen zijn of haar spullen aan de man te brengen. Het live billboard staat maandag van 09.00 – 14.00 uur op de Apollolaan (ter hoogte van nummer 75) in Amsterdam.

Over Marktplaats
Marktplaats is al jaren een van de populairste sites van Nederland. Maandelijks ontvangt Marktplaats 6.5 miljoen unieke bezoekers. Per dag worden circa 300.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod: van kleding en verzamelobjecten tot auto’s en diensten. Marktplaats maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay en is gevestigd in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.marktplaats.nl.[i] Woonaccessoires  (45,6%), speelgoed, (45,1%) en boeken (45,1%). Respondenten konden meerdere antwoorden invullen.

[ii] Een op de vier mannen bezoekt de Vrijmarkt om te kopen. Onder vrouwen is dit ruim een op de drie.

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.