Week voor pakjesavond: speelgoedcategorie bijna 9,5 miljoen keer bekeken op Marktplaats

Sinterklaas heeft zijn hielen nog niet gelicht, of op Marktplaats is al te zien met welke cadeaus hij afgelopen pakjesavond de plank volledig mis sloeg. Een gedeelte van zijn cadeaus vonden nog dezelfde avond hun weg naar de handelssite. Opvallende stijging is te zien in met name games en sieraden, dé sinternaastcadeaus van 2021. De afgelopen week nam het zoekgedrag naar tweedehands speelgoed toe en werd de speelgoedcategorie bijna 9,5 miljoen keer bekeken. Vorig jaar werd de speelgoedcategorie in dezelfde periode 8,6 miljoen keer bekeken. In 2019 lag dat aantal nog op zo’n 5,9 miljoen. Daarmee is de eerdere voorspelling van het handelsplatform waarheid geworden. Eerder voorspelde het online handelsplatform dat de handel in tweedehands speelgoed ook dit jaar zou toenemen, mede door de avondlockdown, huidige leveringsproblemen en stijgende prijzen van nieuw speelgoed als gevolg van corona.

Als spiegel van de samenleving zijn actuele trends en gebeurtenissen in de maatschappij vrijwel direct ook te herkennen op Marktplaats. Zo ziet het handelsplatform al jaren na sinterklaasvieringen welke cadeaus niet in de smaak vielen. Deze zogenaamde sinternaastcadeaus worden kort na ontvangst alweer te koop aangeboden op Marktplaats. Zat de Sint en zijn hulpjes er vorig jaar vooral naast met PSP games, kinderboeken en modelauto’s, dit jaar worden Xbox spellen, sieraden en parfum massaal aangeboden. De reden van de verkoop staat soms zelfs letterlijk beschreven in de advertentie.

Maaike Veeling, woordvoerder van Marktplaats: “Wij Nederlanders zijn een echt handelsvolk, dat mensen hun minder geslaagde sinterklaascadeaus te koop aanbieden op Marktplaats past daar zeker bij. Weggooien is zonde, misschien wordt iemand anders er wel heel blij van en wie weet houd je er zelf ook nog iets leuks aan over. Overigens zijn het echt niet alleen prularia-cadeaus die massaal te koop aangeboden worden. Het zijn veelal ook producten zoals games en speelgoed. Veel genoemde redenen in advertenties zijn: niet mijn smaak, verkeerde maat of dubbel gekregen.”

Top 5 sinternaastcadeaus (op basis van snelst stijgende advertentieaanbod):

  1. Games (o.a. Xbox)
  2. Sieraden
  3. Boeken
  4. Modelbouw (o.a. treinen en vliegtuigen)
  5. Parfum

 

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.