Marktplaats toont bucketlist van Nederlanders.

Er zijn duizenden plekken ter wereld die je gezien moet hebben en honderden dingen die je gedaan moet hebben in je leven – hetzelfde geldt voor auto’s waar je op z’n minst één keer in gereden moet hebben. Panelwizard heeft in opdracht van Marktplaats onderzoek gedaan om erachter te komen welke vijf auto’s Nederlanders absoluut in hun leven willen rijden en wat hun ultieme droomauto is.

 

“Er zijn zoveel verschillende auto’s dat het zonde zou zijn wanneer je er maar een paar in je leven zou besturen. Tenslotte heeft iedereen wel eens gedacht aan auto’s die hij of zij ooit nog eens wil besturen.” zegt Paul de Vries van Marktplaats. “Wij wilden graag weten welke vijf auto’s de Nederlanders nu de echte droomauto’s zijn.”

De smaak van Nederlanders in het algemeen toont een lijst met snelle sportwagens:

  1. Audi RS6
  2. MINI Cooper S
  3. Audi R8
  4. BMW M5
  5. Volkswagen Golf GTI

Nederlanders dromen van snelle auto’s

De Audi RS6 domineert de lijst. Het buitengewone sportieve model wordt vaak gezien als dé Audi en is dan ook een van de snelste in zijn soort. Verrassend genoeg volgt na dit model de MINI Cooper S. Hierna volgen de Audi R8 en de BMW M5. Op vijf is nog een snelle auto te vinden: de Volkswagen Golf GTI. Wie nog op zoek is naar een exemplaar kan er op Marktplaats genoeg vinden.

Opvallendheden in de provincies

Opvallend is dat in Flevoland, in tegenstelling tot andere provincies de Audi R8 en de Audi RS6 aanzienlijk minder populair zijn. Deze auto’s komen dan ook niet voor in de top vijf van Flevoland. In deze provincie is de Volkswagen Kever de populairste auto gevolgd door de Volkswagen Golf GTI. In het zuiden van het land is het opmerkelijk dat in de provincie Limburg een echte klassieker, namelijk de Ford Mustang Eleanor in de top vijf voorkomt. Verder is Friesland de enige provincie waar de Ferrari in de top vijf voorkomt.

Mannen houden van snelle en zeer dure auto’s

Als het gaat om droomauto’s houden mannen van prestaties en esthetiek. Ze hebben een sterke voorkeur voor pittige sportwagens. Op één staat een Audi RS6 (21,5%), op twee een BMW M5 (16,7%), op drie een Audi R8 (15,8%), op vier een Bugatti Chiron (14,5%). De Bentley Continental (12,4%) maakt de top vijf compleet. In tegenstelling tot de top vier is dit geen sportauto maar wel een zeer dure auto. Naar de Audi RS6 werd maar liefst 55.521 keer gezocht op Marktplaats.

Vrouwen gaan voor praktisch

In tegenstelling tot mannen is voor vrouwen niet alleen het ontwerp maar ook de praktische kant van de auto belangrijk. Niet geheel verrassend dat bij hen de MINI Cooper S op één staat met 27,7% van de stemmen. Weinig auto’s combineren design met praktische voordelen zoals de MINI. Daarnaast kiezen vrouwen op plaatsen twee tot vijf voor de Audi RS6 (22,8%), Volkswagen Golf GTI (20,2%), de Audi R8 (19,8) en de BMW M5 (17,2).

Reden voor het kiezen van een droomauto

Volgens het onderzoek is voor zowel voor mannen als vrouwen vormgeving en het interieur het belangrijkste bij hun droomauto. Mannen vinden het daarentegen ook nog eens belangrijk dat het een iconisch model is. Dit gold voor 21,4% van de ondervraagden, in tegenstelling tot vrouwen met maar 16,1%. Vrouwen vinden het niet alleen belangrijk dat een auto er mooi uitziet, maar ook praktisch is voor dagelijks gebruik en comfort biedt. Een MINI Cooper is hier een goed voorbeeld van en staat daarom niet voor niets op één bij deze groep ondervraagden. In het afgelopen jaar werd er dan ook maar liefst 140.663 keer gezocht naar een MINI Cooper S.

Minder populaire modellen

Naast de ontzettend populaire modellen als de Audi RS6 en de MINI Cooper S zijn er natuurlijk ook minder populaire modellen. Zo is de Pagani Zonda en de Reliant Robin geen een keer door de ondervraagden op één gezet als ultieme droomauto. Ook de Lamborghini Miura en de Renault 5 Turbo zijn met maar 0,1% van de stemmen geen populaire modellen.

Onderzoeksvoorwaarden

Namens Marktplaats voerde Panelwizard een enquête uit onder Nederlanders van 18 jaar en ouder in het bezit van een rijbewijs. In de periode van 29 november tot 4 december werden 1166 mensen ondervraagd over het onderwerp ‘Welke auto is uw droomauto en wilt u absoluut nog in uw leven rijden wanneer geld geen rol speelt?’. De resultaten zijn gebaseerd op een vraag waar men drie auto’s heeft kunnen selecteren. Het gaat dus om de meest gekozen auto’s in de de top drie bij een keuze uit in totaal 50 voorgeselecteerde auto’s.

Copyright © 2022 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.