2016Consumenten

Groningen handelshoofdstad van Nederland

By 14 november 2016oktober 26th, 2020No Comments

Gemeente Groningen is handelshoofdstad van Nederland. Dat concludeert Marktplaats op basis van onderzoek* naar handelsactiviteiten in Nederlandse gemeenten. Was het vorig jaar nog 30%, dit jaar handelde 41% van de inwoners uit Groningen de afgelopen negen maanden via Marktplaats. Daarmee zijn zij op het platform de actiefste handelaren van Nederland en mogen zij een jaar lang de titel handelshoofdstad van Nederland dragen.

 Gemiddeld kopen Groningers tweedehands of nieuwe producten op 85 kilometer afstand. Postzegels, lp’s met kinderliedjes en bidprentjes en rouwkaarten maken de meeste kilometers naar Groningen. Groningers rijden zelf maar liefst gemiddeld 97 kilometer voor hun ‘droomauto’. Voor een Lamborghini leggen de Groningers de meeste kilometers af, namelijk 214 kilometer, gevolgd door een Ferrari (202 km) en een Landwind (176 km). Een Daewoo zoeken zij liever dichter bij huis, binnen 52 kilometer.

Groningen handelshoofdstad Nederland
De afgelopen negen maanden handelde 41% van de inwoners uit gemeente Groningen via Marktplaats. Met deze titel verslaat Groningen de gemeenten Veendam (36%) en Leek (35%). Al tien opeenvolgende jaren brengt Marktplaats de handelsactiviteit in kaart en roept daarbij de handelshoofdsteden uit.

Schoenen en studieboeken
Uit het onderzoek blijkt verder dat sommige diensten en producten in bepaalde provincies opvallend veel worden aangeboden. Voor de handelshoofdstad van Groningen zijn producten uit de volgende categorieën het meest populair:

  1. Schoenen
  2. Studieboeken en cursussen
  3. Fietsen (dames)

 

*Voor het bepalen van de handelshoofdsteden, kijkt Marktplaats per gemeente naar het aantal actieve Marktplaatsaccounts, gemeten over een periode van negen maanden, in verhouding tot het aantal inwoners. Voor het bepalen van het aantal kilometers kijkt Marktplaats naar de gemiddelde afstand tussen bieder en koper.

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.