Consumenten

Innovatieve samenwerking Politie, OM en Marktplaats bij internetoplichting

By 8 augustus 2010januari 29th, 2015No Comments

Vanaf vandaag kunnen consumenten bij het Meldpunt Internetoplichting, eenvoudig wanneer het hun schikt vanuit huis, via www.mijnpolitie.nl melding doen van oplichting via Marktplaats. Deze meldingen komen op een centrale plaats binnen bij Meldpunt Internetoplichting waardoor onder meer zij mogelijke veelplegers in kaart kunnen worden gebracht. Een deel van de informatie uit de melding wordt ook direct naar Marktplaats doorgestuurd, waardoor met één melding alle relevante instanties geïnformeerd zijn. Het Meldpunt Internetoplichting, bestaande uit de Politie en het Openbaar Ministerie (OM), komt voort uit een samenwerking tussen de Politie, het OM en Marktplaats.


Unieke en innovatieve samenwerking
Het Meldpunt Internetoplichting is een unieke en innovatieve manier van samenwerken om internetoplichting te bestrijden, doordat zowel publieke als private partijen de handen ineen slaan. De Politie, het OM en Marktplaats vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd. Hierdoor kunnen consumenten op een plezierige manier en in goed vertrouwen met elkaar zaken blijven doen. Vandaag de dag handelen bijvoorbeeld maandelijks enkele miljoenen mensen met elkaar via sites als Marktplaats. Uiteraard dienen consumenten ook hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om veilig handelen en er zelf alles aan te doen om oplichting te voorkomen.

In eerste instantie is het alleen mogelijk om oplichting via Marktplaats te melden. Als de samenwerking succesvol verloopt, is de verwachting dat ook andere handelssites gaan deelnemen aangezien internetoplichting de gehele branche raakt.

 

Werkwijze Meldpunt Internetoplichting
Gedupeerden van oplichting via Marktplaats kunnen via www.mijnpolitie.nl een melding doen. Deze informatie wordt bekeken en beoordeeld door het Meldpunt Internetoplichting. Wanneer de Politie en het OM besluiten om naar aanleiding van een of meerdere meldingen een zaak op te pakken, dan wordt een aantal slachtoffers gevraagd om aangifte te doen. Dit kunnen zij doen door de melding op een aantal punten aan te vullen, uit te printen en ondertekend (inclusief kopie van hun identiteitsbewijs) naar het Meldpunt Internetoplichting te versturen. Het Meldpunt Internetoplichting bereidt de zaak verder helemaal voor en draagt het dan over aan het politiekorps dat de zaak gaat oppakken.

Relevante informatie uit de meldingen wordt door het Meldpunt Internetoplichting direct aan Marktplaats doorgestuurd zodat ook zij waar mogelijk maatregelen kan treffen zoals het verwijderen van advertenties en het blokkeren van accounts. De Politie, het OM en Marktplaats hebben de afspraken over de samenwerking vastgelegd in een cnvenant. Deze is op 7 oktober 2010 door de heer Bakker (Raad van Korpschefs), de heer Van Nimwegen (College van Procureurs-Generaal) en Marktplaats ondertekend.

Copyright © 2022 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.