AutomotiveConsumenten

Auto’s voorspellen verkiezingsuitslag

By 7 september 2012januari 30th, 2015No Comments

Afgaand op de voorkeur van autominnend Nederland wordt PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom de winnaar van de Tweede Kamer-verkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1000 stemgerechtigden, in opdracht van Marktplaats Auto’s. De PvdA wordt hierin geassocieerd met een stevige en milieubewuste Volkswagen, het populairste en meest gezochte automerk op Marktplaats. Zittend premier Rutte rijdt in een Saab, maar wordt gezien als een Audi, terwijl PVV-voorman Wilders doet denken aan een Mercedes. SP-leider Roemer wordt geassocieerd met een Opel.

Aan de respondenten is gevraagd om menselijke eigenschappen toe te schrijven aan de populairste automerken op Marktplaats en aan de acht grootste politieke partijen. Een kwart van de ondervraagden (22,3%) associeert de PvdA met Volkswagen. Dat de eigenschappen van een Volkswagen worden gewaardeerd blijkt uit de ruim half miljoen zoekopdrachten naar dit merk op Marktplaats tijdens de verkiezingsperiode.

Rutte als Audi en Sap als eigenwijze Fiat
Hoewel de partijleider van de VVD Mark Rutte in een Saab rijdt, wordt hij door autorijdend Nederland meer gezien als een zakelijke Audi (32,9 %). GroenLinks wordt overtuigend geassocieerd met een Fiat (51,2%): vrouwelijk en eigenwijs. De ChristenUnie daarentegen worden getypeerd aan de hand van een Renault, die als onopvallend en ingetogen wordt bestempeld.

De runner-up in dit onderzoek is de Mercedes, die opvallend wordt genoemd en het meest wordt gekoppeld aan de PVV (30,1%).  Rutte en Roemer volgen op de voet. Ruim 18,7% typeert de SP als een Opel: conservatief en stevig. De meningen over D66 lopen erg uiteen.  De partij wordt gezien als een Peugeotdie door ruim een kwart van de Nederlanders (26%) als onopvallend wordt getypeerd. Een ander deel (22,6%) ziet D66 juist als vernieuwend.

“De meeste mensen kennen menselijke eigenschappen toe aan automerken,” vertelt Remco Armee, Director Marktplaats Automotive. “Sommigen geven hun auto zelfs een naam. Het leek ons aardig om met de verkiezingen voor de boeg een link te leggen tussen menselijke eigenschappen en de eigenschappen die men toekent aan politieke partijen. Voordeel van kiezen via Marktplaats is dat je bij ons altijd de auto van je keuze vindt, waar je in de politiek als kiezer uiteindelijk toch vaak genoegen moet nemen met een compromis.”


Copyright © 2022 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.