ConsumentenDiensten en vakmensen

Meer geld voor klussen in crisistijd

By 4 september 2012januari 30th, 2015No Comments

Consumenten die binnen een half jaar willen gaan klussen, hebben gemiddeld voor ruim 3.000 euro aan werk liggen. Een meerderheid (52%) laat zich daarbij niet beïnvloeden door de economische crisis. Dit blijkt uit een onderzoek van Qudata Markt- & Trendanalyses in opdracht van Marktplaats Klussen onder ruim 1.600 consumenten. 75 Procent heeft voor de klussen een groter of vergelijkbaar budget dan in 2011. Voor de grotere klussen, zoals een dakkapel of uitbouw, wordt vaak een vakman ingeschakeld. Bijna een op de drie respondenten gebruikt Marktplaats Klussen om die vakman te vinden. 

Vrouwen schilderen binnen, mannen buiten
Van de respondenten heeft tweederde onlangs geklust, of is dat het komende half jaar van plan. 75 Procent zegt dit jaar een groter of vergelijkbaar budget te hebben in vergelijking met 2011. Mannen geven hiervoor beduidend vaker dan vrouwen als reden dat er meer klussen ‘op de plank liggen’. Interessant is ook het verschil in klusverdeling tussen mannen en vrouwen. Zo pakken mannen veelal het schilderwerk buiten op, vrouwen verven en sauzen liever binnen.

Vakman via internet
Het uitbesteden van werk aan een vakman is bij ruim tweederde van de klusconsumenten aan de orde, zij zijn de afgelopen tijd op zoek geweest naar een vakman of zijn dat binnenkort van plan. Internet speelt daarbij een belangrijke rol, zestig procent van hen gebruikt het als informatiebron. Van de specifieke klussites blijkt Marktplaats Klussen het meest gebruikt. Bijna eenderde van de consumenten zoekt via deze een vakman. Daarna volgen sites als Werkspot en Klussen.nl, met respectievelijk 23 en 18 procent. Vakmanschap, betrouwbaarheid en het leveren van kwaliteit worden genoemd als belangrijkste criteria bij de keuze van die vakman. Daarnaast vindt de helft van de consumenten de prijs belangrijk. Ook daarin verschillen vrouwen van mannen; vrouwen letten meer op de prijs dan mannen.

“We zien dat consumenten steeds vaker internet gebruiken bij het vinden van een vakman”, vertelt Dennis Pereira, hoofd Diensten en Vakmensen van Marktplaats. “Inmiddels bezoeken per maand meer dan 1.5 miljoen consumenten Marktplaats voor een vakman, en zijn er al ruim 150.000 klussen geplaatst. Een van de belangrijkste factoren om met iemand zaken te doen, is de beoordeling van andere consumenten. Dit is ook een reden waarom we dit een prominente plek geven binnen Marktplaats Klussen.”

Vakman vooral ingezet voor grote klussen
63 Procent van de respondenten heeft zelf recent geschilderd of gaat dat binnenkort doen. Ander veel genoemd werk dat ligt te wachten: ‘allerlei kleine klusjes’ (58%), ‘boren, schroeven of iets ophangen’ (55%) en tuinieren (52%). Klussen die met name uitbesteed worden zijn het plaatsen van een dakkapel en het onderhoud van het dak. Ook glaszetten en een keuken plaatsen worden veelal uitbesteed. Opmerkelijk is dat maar liefst 43 procent ook het stuken door een vakman laat doen, veel consumenten geven namelijk aan dat ze dat graag zelf zouden willen kunnen, maar kennelijk is stuken een lastige klus.

Over Marktplaats Klussen
In het Marktplaats Klussen-model kunnen Nederlanders die een grote of een kleine klus willen laten uitvoeren, een omschrijving van deze klus online plaatsen. Vakmensen kunnen vervolgens eenvoudig reageren op deze opdracht. Op deze manier biedt Marktplaats opdrachtgevers en vakmensen het ideale platform om elkaar te kunnen vinden.

Over Marktplaats
Marktplaats is al jaren een van de populairste sites van Nederland. Maandelijks ontvangt Marktplaats 6.5 miljoen unieke bezoekers. Per dag worden circa 300.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod: van kleding en verzamelobjecten tot auto’s en diensten. Marktplaats maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay en is gevestigd in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.marktplaats.nl

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.