Zakelijk

Webwinkelier laat kansen liggen rondom feestdagen

By 20 september 2012januari 30th, 2015No Comments

Twee op de drie (64%) online winkeliers besteedt geen extra budget aan marketing of promotie rond de feestdagen, terwijl 69% van de online verkopers aangeeft dat de feestdagen, met name de kerstdagen, van belang zijn voor de verkoop via internet. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 308 online winkeliers door Blauw Research in opdracht van Marktplaats Zakelijk. Van de online verkopers die zich voorbereiden op de decembermaand, is de helft in september of eerder al gestart met de voorbereidingen. Online verkopers verwachten gemiddeld door de feestdagen een omzetstijging van 32%.

Verder blijkt uit het onderzoek dat slechts vier op de tien (39%) respondenten speciale acties voor de feestdagen hebben. En maar 22% heeft speciaal voor de decembermaand een uitgebreider assortiment. Wel geeft ongeveer een derde (32%) aan in december een grotere voorraad dan normaal te voeren. Ook hebben vier op de tien online verkopers een online nieuwsbrief maar besteedt slechts een kwart daarvan in die nieuwsbrief aandacht aan de feestdagen. Driekwart doet hier dus niets mee.

“Online ondernemers laten kansen liggen, zowel in het aantrekken van klanten via bijvoorbeeld promotie, als in het benutten van mogelijkheden voor extra omzet door het voeren van een breder assortiment dan normaal”, aldus Olivier van Duijn, directeur van Marktplaats. “Het is in aanloop naar de feestdagen van groot belang om er als webwinkelier voor te zorgen dat je wordt gevonden door de consument en het lijkt erop dat veel online verkopers dat nog onderschatten. Zoekgedrag op Marktplaats leert dat Nederlanders namelijk al in augustus op zoek gaan naar Sinterklaas en kerstspullen.”

Geen aangepaste site

Opvallend is dat slechts drie op de tien webwinkeliers, die aangeven belang te hebben bij de verkoop rondom de feestdagen, hun website aanpassen op de feestdagen. Een op de vijf toont hiervoor speciale aanbiedingen (21%). In tegenstelling tot de winkelstraat, is het online minder gebruikelijk om de webwinkel af te stemmen op de feestdagen: slechts 10% zorgt voor een Kerstsfeer, 8% voor een Sinterklaassfeer en 7% voor een winterse sfeer. Een op de vijf biedt speciaal voor de feestdagen de mogelijkheid om de goederen op te halen en een op tien bezorgt gratis in verband met de feestdagen.

Voorbereidingen in oktober van start

De helft van de online verkopers bereidt zich specifiek voor op de feestdagen. Van deze groep start de helft in september of eerder in het jaar met de voorbereidingen. De meeste online verkopers starten hun voorbereidingen echter in oktober van hetzelfde jaar.


Copyright © 2022 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.