Vintage Barbie zeer gewilde verzamelpop

De Barbie-film wakkert de interesse bij Barbie-liefhebbers en– verzamelaars aan. De eerste zes maanden van 2023 werd al ruim een half miljoen keer op Barbie gezocht. Marktplaats verwacht dat de Barbie-mania dit jaar een hoogtepunt zal bereiken, zoals ook gebeurde tijdens de coronajaren, toen de interesse naar de modepop groeide.

In het jaar 2020 zocht men zo’n 1,3 miljoen keer naar Barbie, in 2021 maar liefst 1,9 miljoen keer en in 2022 ruim 1,5 miljoen keer. “De interesse in Barbie maakte die jaren grote sprongen in vergelijking met 2019”, zegt Aleksandra Vidanovski, woordvoerder van Marktplaats. “Voor Corona lag het zoekgedrag aanzienlijk lager. In 2019 zocht men in totaal 875.000 keer naar Barbie, met in het eerste half jaar 299.500 zoekopdrachten. Marktplaats kleurt nu al ‘roze’, want gebruikers typten in het eerste half jaar al zo’n 545.000 keer Barbie in de zoekbalk.”

Terug op verlanglijst

Nu de Barbie-film zo’n hype is, is de verwachting van het online platform dat de vraag naar en het aanbod van Barbie dit jaar weer doet herleven. “Je zal zien dat Barbie en alles wat met haar te maken heeft straks ook weer op menig verlanglijstje staat”, zegt Vidanovski. “Aan aanbod geen gebrek, want er zijn genoeg nieuwe en tweedehands Barbie-spullen op ons platform te vinden. Zoek je op Marktplaats vandaag de dag op Barbie, dan vind je al zo’n 19.000 advertenties.”

Aanbod

Als investering zijn Barbies ook populair bij verzamelaars die ze kopen om ze later door te verkopen. Het aanbod op Marktplaats is divers, net zoals de vraagprijs die varieert van een paar euro tot honderden euro’s voor unieke en bijzondere (vintage) poppen. Zo is een Queen Elisabeth-pop voor haar 70-jarig jubileum in 2022 te koop voor € 950,-. Het duurste exemplaar is op dit moment een 20 jaar oude pop van Marie Antoinette voor € 2000,-.

Gezocht vintage barbiepop

Armel Rood (50) uit Hoorn ziet haar verzameling niet als een investering: “Ik verzamel Barbies omdat ik het leuk vind, niet omdat het straks meer waard zou zijn. Op 10-jarige leeftijd heb ik mijn allereerste barbiepop helemaal stuk gespeeld en daarom ook niet meer bewaard.” Zo’n veertig jaar later heeft Armel een enorme verzameling aangelegd. En haar fanatieke zoektocht stopt niet want onlangs heeft ze op Marktplaats, onder haar accountnaam Barbie verzamelaar, een oproep gedaan voor barbiepoppen uit de jaren 60 en 70. Zij geeft de voorkeur aan Barbies uit de jaren 60 en 70. “In die jaren werd Barbie door producent Mattel nog met de hand gemaakt en die poppen vind ik vele malen mooier. Vroeger struinde ik vaak rommelmarkten af op zoek naar Barbies. Nu check ik minstens twee keer per dag Marktplaats of daar nog iets wordt aangeboden dat ik graag aan mijn Barbie-verzameling toevoeg. Ik vind toch altijd wel weer een pop of een ander item dat nog ontbreekt. Per jaar breid ik mijn verzameling met zo’n 25 stuks uit, maar bij mij gaat het niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit.”

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.