Consumenten

Ook Sinterklaas shopt vaker met smartphone

By 29 november 2013januari 30th, 2015No Comments

Zak van Sinterklaas gevuld met Space Scooter, huispak en nieuwste Jamie Oliver

Ook de goedheiligman gaat met zijn tijd mee: Sinterklaas winkelt dit jaar veel vaker via tablet en smartphone. Met pakjesavond in zicht stijgt het mobiel bezoek* aan Marktplaats sterk. In november verdriedubbelde het mobiele gebruik van Marktplaats, van 19 miljoen bezoeken in 2012 naar 61 miljoen in 2013. In aanloop naar de feestdagen wordt het meest gekeken naar typische cadeaurubrieken zoals Sieraden en Tassen, Speelgoed, Kleding en Spelcomputers en Games. Uit een analyse van vraag en aanbod op Marktplaats blijkt dat de bij kinderen populaire Space Scooter dit jaar de snelste stijger is. Ook de levensechte knuffels Fur Real Friends en de ouderwetse sjoelbak zijn geliefd. Voor volwassenen staan naast Apple-gadgets ook het nieuwe kookboek van Jamie Oliver en een comfortabel huispak op het verlanglijstje.

Steeds meer hulp-Sinterklazen zoeken op Marktplaats naar geschikte cadeaus. Het online handelsplatform ziet dit jaar 25 procent meer vraag en aanbod in speelgoed ten opzichte van dezelfde periode in 2012. De categorie Uiterlijke Verzorging realiseert een groei van 33 procent ten opzichte van 2012; de categorie Sieraden groeide met 18 procent.

Verlanglijstjes kinderen
Het verlanglijstje van kinderen wordt veelal aangevoerd door producten van Playmobil, op de voet gevolgd door Lego, Duplo en de Space Scooter. Op deze zoekwoorden wordt het vaakst gezocht. Opvallende stijgers op het gebied van speelgoed in de top-50 van meest gebruikte zoektermen in de maand november zijn Fur Real Friends, sjoelbak, Xoomy tekentafel en knikkerbaan.

Opvallend is het aantal pageviews in de rubriek Sony Playstation. Waarschijnlijk zijn veel mensen op zoek naar een gebruikte spelcomputer die vooruitlopend op de lancering van de nieuwe Playstation 4 alvast wordt aangeboden.

Verlanglijstjes volwassenen
Op de verlanglijstjes van volwassenen staan – op basis van zoekgedrag- veelal Apple-gadgets, zoals de iPad of iPhone of producten van Samsung. Ook is er veel gezocht op het nieuwe kookboek van Jamie Oliver en op huispak, wellicht gedreven door de populariteit van de tv-serie Stylist van het Zuiden waar Roy Donders zich sterk inzet voor huispakken. Sieraden en kleding van Humanoid, Shabbies, Uggs, Maison Scotch en jassen van Canada Goose zijn eveneens opvallende stijgers in de top 50 zoekwoorden van de maand november.