Consumenten

Twijzelerheide is Nederlandse handelshoofdstad 2013

By 21 november 2013januari 30th, 2015No Comments

Het Friese Twijzelerheide is uitgeroepen tot de handelshoofdstad 2013 van Nederland. Dat blijkt uit een analyse van Marktplaats naar de online handelsactiviteiten in Nederlandse gemeenten. In Twijzelerheide werd de meeste handel gedreven: maar liefst 28 procent van de inwoners kocht of verkocht de afgelopen negen maanden iets via Marktplaats. In het Friese dorp worden opvallend vaak kinder- en babyspullen aangeboden, alsook spullen voor de inrichting van een woning. Nog steeds wordt het meeste via de computer of laptop verhandeld, maar Marktplaats ziet de activiteiten via de tablet en smartphone toenemen. In het afgelopen jaar verdubbelde het mobiel gebruik van Marktplaats van 21 naar 42 procent.

Het is voor de zevende achtereenvolgende keer dat Marktplaats per provincie de handelshoofdstad bepaalt. Hierbij wordt gekeken naar het aantal geplaatste advertenties en het aantal advertentieplaatsers in verhouding tot het aantal inwoners. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er meer dan 105 miljoen advertenties geplaatst op Marktplaats, een recordaantal. In dezelfde periode werden ruim 15 duizend advertenties uit Twijzelerheide op Marktplaats geplaatst.

De volgende drie producten en diensten worden op het moment opvallend veel aangeboden door inwoners van de Nederlandse handelshoofdstad:

  1. Kinderen en Baby’s
  2. Huis en Inrichting
  3. Kleding, dames

 

“De handelshoofdsteden laten zien dat je niet in de geijkte grote steden zoals Rotterdam, Utrecht en Den Bosch hoeft te zitten om succesvol te kopen en verkopen. Juist de kleinere dorpen als Elim, Andelst en Twijzelerheide scoren goed,” zegt Olivier van Duijn, directeur van Marktplaats. “Internet doet grenzen vervagen. Voor iedereen met een internetaansluiting ligt de rest van Nederland binnen handbereik.”

Verkopen via de smartphone stijgen
Nederlanders handelen steeds meer via de tablet en de smartphone. In oktober 2013 werd Marktplaats maandelijks 61 miljoen keer bezocht via de mobiele site of app. In dezelfde maand vorig jaar was dat nog 19 miljoen keer. Bovendien zijn mobiele gebruikers actiever. Zij plaatsen nu 25 procent meer advertenties dan een jaar geleden. Bij de gebruikers die Marktplaats via de desktop bezoeken, is het aantal advertenties dat zij plaatsen gelijk gebleven. In het Utrechtse Bunschoten-Spakenburg is het mobiele gebruik het hoogst. Meer dan een derde (34,7 procent) van het totale aantal Marktplaats-gebruikers uit deze stad plaatste advertenties via de smartphone. Een goede tweede is IJmuiden (33,7 procent) gevolgd door het Drentse Barger-Compascuum (33,6 procent). In Twijzelerheide ligt dit aantal lager (24,8 procent).

Provinciale handelshoofdsteden 2013
Naast de landelijke handelshoofdstad is ook per provincie gekeken naar de plaats waar het meeste gehandeld wordt. De handelshoofdsteden per provincie zijn (weergegeven op basis van de top 12 handelshoofdsteden):

Friesland – Twijzelerheide

Limburg – Roosteren

Overijssel – Westerhaar-Vriezenveensewijk

Drenthe – Elim

Gelderland – Andelst

Groningen – Wildervank

Utrecht – Elst

Noord-Holland – Zwaag

Noord-Brabant – Baarle Nassau

Flevoland – Swifterbant

Zuid-Holland – Papendrecht

Zeeland – Oud-Vossemeer