Consumenten

Start schooljaar duidelijk zichtbaar op Marktplaats

By 28 augustus 2013januari 30th, 2015No Comments

Op Marktplaats is duidelijk te zien dat het schooljaar weer begint. De afgelopen weken was een sterke piek waarneembaar in het segment ‘studieboeken’. Met name studieboeken die betrekking hebben op management worden veel aangeboden. Studieboeken voor zorggerelateerde studies zijn het minst te vinden op het online handelsplatform.

De toename van het aanbod in studieboeken is ieder jaar te zien in de zomermaanden. Echter het lijkt alsof de crisis meer (oud) studenten ertoe beweegt hun boekenkast op te ruimen. In de maand juli werden er 655.000 advertenties geplaatst voor boeken. Daarvan waren 125.000 advertenties specifiek voor studieboeken. In augustus is een forse toename te zien. Op dit moment worden zo’n 175.000 studieboeken aangeboden. Vorig jaar waren dat rond deze tijd nog 150.000 studieboeken.

Marktplaats is niet alleen in toenemende mate een populair platform voor studieboeken. In de vraag en het aanbod van alle nieuwe en tweedehandsboeken is een stijging van 10 procent zichtbaar ten opzichte van 2012. Zo werden vorig jaar in totaal 8 miljoen boekenadvertenties geplaatst. Naar verwachting groeit dit in 2013 door naar 8,8 miljoen.

Top 5 onderwerpen studieboeken
De populairste studieboeken zijn gerelateerd aan het onderwerp management. De top 5 van onderwerpen van de aangeboden studieboeken ziet er als volgt uit:
1.    Management
2.    PABO
3.    Recht
4.    Communicatie
5.    Marketing