Consumenten

Voor 3,9 miljard euro aan overbodig spul in Nederlandse huizen

By 28 april 2011januari 29th, 2015No Comments

Nederlanders hebben voor miljarden euro’s aan ongebruikte spullen op zolder liggen. Wat zij daarmee doen, verschilt per generatie. Jongeren bewaren het, terwijl ouderen het op een gegeven moment weggeven aan anderen. Dat blijkt uit onderzoek[1] van Trendbox onder 505 respondenten, in opdracht van Marktplaats.nl.

Ouderen meer waardevolle overbodige spullen
Nederlanders hadden vorig jaar voor 3,9 miljard euro aan ongebruikte spullen in huis opgeslagen, zoals huishoudelijke apparaten, games, spelcomputers, meubels en accessoires, zo blijkt uit het onderzoek. Dat bedrag is een stuk lager dan in 2008, toen er nog voor 4,7 miljard euro aan artikelen op zolder lag. Het gemiddelde bedrag aan ongebruikte spullen verschilt per generatie. Hoe ouder je bent, des te waardevoller is de totale opslag:

  • Gezinnen: 425 miljoen euro
  • Jongeren (16-34 jaar): 550 miljoen euro
  • 50-plussers: 2,2 miljard euro

Jongeren potten op, ouderen geven weg
Ruim 60 procent van de jongeren[2] geeft aan de ongebruikte items in huis op te bergen. Dit in tegenstelling tot de 50-plussers. Van deze categorie schenkt bijna 70 procent het ongebruikte spul aan andere mensen. Het verkopen van spullen is wel bij alle generaties een gangbare manier om er vanaf te komen. Vooral grotere gezinnen[3] spekken de huishoudpot met verkoop. Bijna driekwart van de respondenten geeft aan dat het extra geld de reden is om tot verkoop over te gaan

Logeerkamer vol
Bijna de helft van de Nederlanders bestempelt artikelen die één jaar niet gebruikt zijn als overbodig. De meeste respondenten (bijna 70 procent) bewaren hun overbodige dingen op zolder of de schuur (bijna 40 procent). “Uit het onderzoek blijkt dat de ongebruikte spullen in totaal zo’n 10 m2 van het woonoppervlakte in beslag nemen”, vertelt Rianne van der Sar, pr-manager bij Marktplaats.nl. “Dat is vergelijkbaar met een bad- of logeerkamer. Met die ruimte kun je ook andere dingen mee doen.”

Koninginnedag perfect moment
Voor ruim 20 procent van de Nederlanders is het voorjaar aanleiding om spullen te verkopen. 15 procent geeft aan dat de vrijmarkten op Koninginnedag hen hiertoe aanzet. Deze drang is het grootst in de grote steden. Van der Sar: “Het is nu is dus het perfecte moment om overbodige items van zolder of uit de schuur te halen.”

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.