De autotrends van 2020. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat duurzame auto’s de top 10 van meest aangeboden auto’s op Marktplaats zullen bestormen. Het jaar 2020 kende een enorme stijging van het aanbod elektrische (62%) en hybride (47%) auto’s vergeleken met 2019. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van Marktplaats. De Volkswagen Golf en Polo blijven de meest populaire auto’s, terwijl de Renault Clio de snelste stijger van 2020 was.

Top 10 meest aangeboden auto’s per merk en type:

  1. Volkswagen Golf
  2. Volkswagen Polo
  3. BMW 3-Serie
  4. Renault Clio
  5. Ford Focus
  6. Opel Corsa
  7. Opel Astra
  8. Mercedes-Benz C-Klasse
  9. Ford Fiesta
  10. Audi A3

Fiat Multipla: einde tijdperk?
Qua zoekgedrag op Marktplaats valt op dat de verschillende types van Volkswagen ongekend populair zijn. Bezoekers van het platform zochten net als een jaar eerder massaal op Polo’s, Transporters en GTI’s. Toch blijven Mercedes en BMW met respectievelijk één miljoen en achthonderdduizend zoekopdrachten de zoeklijst aanvoeren. Saillant detail: in 2020 werd er voor het eerst minder dan tienduizend keer gezocht op Fiat Multipla. Daarmee verdwijnt deze auto langzaam uit beeld.

Opmerkelijk
De meest opvallende autotrend is de keuze voor duurzame auto’s. Duurzaamheid is voor veel auto-eigenaren een belangrijke reden voor het aanschaffen van een nieuwe auto. Zo’n 31% van de Nederlanders geeft aan bij de aankoop van een auto voor een zuinigere auto te gaan en 20% voor een elektrische wagen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Marktplaats – uitgevoerd door PanelWizard – onder 1.100 Nederlandse auto-eigenaren.

Gebrek aan kennis
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ruim twee derde van de autokopers vooraf weet welke merken en modellen bij hun behoeftes passen. Toch blijkt het slecht gesteld met de technische kennis van de gemiddelde Nederlandse autokoper. Van de ondervraagden zegt bijna de helft weinig tot geen technische autokennis te hebben. Bijna driekwart van de autokopers vraagt dan ook advies en neemt vrienden of familie mee bij het kopen van een auto.

Regionale verschillen
Kijkend naar de meest geplaatste advertenties dan is de provincie Noord-Brabant het afgelopen jaar koploper met ruim drie miljoen advertenties. Daarmee blijft het de provincie Gelderland (bijna twee miljoen) in aantal advertenties ruim voor. Daarnaast ziet Marktplaats ook regionale verschillen in de gemiddelde verkoopwaarde van de auto’s in Nederland. De hoogste gemiddelde verkoopwaarde* was in Naarden (€ 9.945 euro), terwijl in Valthermond auto’s gemiddeld voor de laagste waarde werden verkocht (€ 3.639) in 2020.

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.