Vandaag is de gemeente Baarle-Nassau uitgeroepen tot Koning Marktplaats 2021. In aanloop naar Koningsdag onderzocht* Marktplaats de handelsactiviteiten in Nederlandse gemeenten op het platform van het afgelopen jaar. Daarbij komen de inwoners van Baarle-Nassau uit de bus als het meest actieve online handelsvolk van Nederland en wordt de gemeente gekroond met de titel ‘Koning Marktplaats’ 2021. Naast Baarle-Nassau scoren ook Utrecht en Zwolle hoog op de lijst met een welverdiende tweede en derde plaats. Voor veel Nederlanders blijft Koningsdag de ideale gelegenheid om spullen een tweede of derde leven te geven. Nu ook dit jaar de fysieke kleedjes niet kunnen worden uitgerold op de vrijmarkten, zet de Nederlandse handelsgeest zich onverstoord online voort.

Dat de coronapandemie de handelsgeest in Nederland heeft aangewakkerd blijkt wel uit de stijging in handelsactiviteit in Nederlandse gemeenten. De gemeente Baarle-Nassau voert hierin de lijst aan. Het afgelopen jaar was ruim 52% van de inwoners actief op de handelssite. Als het gaat om online handel tussen consumenten laat Baarle-Nassau de gemeentes Utrecht (50% van de inwoners actief op Marktplaats) en Zwolle (48%) achter zich. Annemarie Buitelaar, directeur Marktplaats: “Nederlanders zijn handelaren pur sang. Kan het op Koningsdag niet in het park of in de woonwijk, dan doen we dat wel online. Ook in tijden van corona hebben we massaal met z’n allen gebruikte spullen gekocht en verkocht. En uiteraard wordt op een dag als Koningsdag het handelskleed digitaal uitgerold. Dat is mooi, want zo worden veel spullen doorgegeven en krijgen ze een tweede leven.”

Provinciale handelshoofdsteden 2021
Niet alleen in Noord-Brabant werd het afgelopen jaar op grote schaal gehandeld. In het landelijk onderzoek is ook gekeken naar de handelsgeest per provincie. Per provincie werd onderzocht in welke gemeenten het meest op Marktplaats gehandeld werd.

 • Drenthe                      Meppel
 • Flevoland                   Zeewolde
 • Friesland                    Leeuwarden
 • Gelderland                 Barneveld
 • Groningen                 Groningen
 • Limburg                     Echt-Susteren
 • Noord-Brabant         Baarle-Nassau
 • Noord-Holland         Hilversum
 • Overijssel                   Zwolle
 • Utrecht                       Utrecht
 • Zeeland                      Sluis
 • Zuid-Holland            Waddinxveen

Schoenen en speelgoed
De meest populaire producten waarin in Nederland werd gehandeld zijn schoenen en speelgoed. Ook voor de inwoners uit Baarle-Nassau was de categorie schoenen één van de populairste, gevolgd door vijvers en aquaria. In de gemeente Utrecht werden naast schoenen vooral veel advertenties met stoelen en ansichtkaarten geplaatst. In Zwolle waren dit vooral postzegels en Duplo en Lego.

* In aanloop naar Koningsdag onderzocht Marktplaats op basis van data de handelsactiviteiten in gemeenten in Nederland. Daarbij is gekeken naar het aantal Marktplaatsaccounts dat in iedere gemeente de afgelopen twaalf maanden actief is geweest, ten opzichte van het aantal inwoners.

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.