Ferrari Marktplaats-droomauto van 2023

Het zijn de Aziatische automerken die gemiddeld het kortst op Marktplaats staan. Zo blijkt uit de jaarcijfers van de handelssite in de categorie automotive. De auto’s van het Chinees-Zweedse Lynk & Co vonden in 2023 gemiddeld het snelst een nieuwe eigenaar, gevolgd door de Japanse automerken Daihatsu, Toyota, Suzuki en Mitsubishi. Bezoekers kijken overigens nog steeds het meest naar advertenties van Duitse automerken. Die stonden zoals elk jaar weer op nummer één, met achtereenvolgens Volkswagen, Mercedes-Benz en BMW in de top drie. Met zo’n 85,2 miljoen bekeken advertenties is de Volkswagen Golf de absolute nummer één. De droomauto van de Nederlander is echter een Ferrari. Het Italiaanse automerk had in 2023 gemiddeld de meeste bezichtigingen per advertentie.

Kijken, kijken en direct kopen. Dat is het gevoel van gebruikers bij Aziatische auto’s op Marktplaats. In 2023 had het jonge automerk Lynk & Co gemiddeld binnen 31 dagen één nieuwe eigenaar via Marktplaats. Het is hiermee de grote winnaar op het gebied van doorloop op het platform. De nummer twee Daihatsu wisselt gemiddeld binnen 43 dagen van eigenaar, gevolgd door Toyota (45 dagen), Suzuki (46 dagen) en Mitsubishi (47 dagen). Volkswagen stond in 2023 gemiddeld 49 dagen op het platform, maar Volkswagen geïnteresseerden hebben dan ook direct de meeste keuze. Zo stonden er in 2023 alleen al zo’n 90.000 exemplaren van de Volkswagen Golf op het platform.

We kijken het meest naar ‘Duitsers’

De Volkswagen Golf bestaat in 2024 vijftig jaar en is op Marktplaats al jaren de nummer één auto. Woordvoerder van Marktplaats Maaike Veeling verwacht dat dit de komende jaren ook zo blijft: “Ondanks de toestroom van nieuwe aanbieders zoals de Chinese automerken zie je dat voornamelijk de particuliere koper gaat voor zekerheid. De Volkswagen Golf is daarvan, in zowel technische als de restwaarde-zekerheid, bij uitstek vaandeldrager in. Dit zien we terug op het platform.” De BMW 3-serie, Volkswagen Polo, Mercedes C-klassen en de BMW 5-serie maken de top vijf meest bekeken advertenties compleet. De elektrische en hybride auto komen overigens nog niet voor in de lijst met populairste auto’s op Marktplaats. Wel steeg zowel de vraag naar elektrische auto (+68%) als ook het aanbod (+149%). Ook de vraag naar hybride auto’s steeg (+40%), net als het aanbod (+73%). Nederlanders kopen het liefst een zilver/grijze occasion.

Barbie zorgt voor hit: roze Fiat 500

Sinds de Barbie-film zijn Barbie-producten razend populair op Marktplaats. Zelfs in de auto-categorie is Barbie een ware hit. Zo werd er ruim 20.000 keer gezocht naar ‘Fiat 500 roze’ en groeide de zoekterm met maar liefst 1006%. Ook opvallend is de zoektocht naar een zuinige auto. Zo groeide het aantal auto-zoekopdrachten met het woord ‘zuinige’ erin met maar liefst 990%. Toch zijn het de minder zuinige auto’s waar de Nederlander van droomt. Zo werd er gemiddeld per advertentie het meest gekeken naar het Italiaanse automerk Ferrari. In 2023 stonden er een kleine 1600 Ferrari’s op het platform en werd er maar liefst 5,5 miljoen keer naar gekeken. Een gemiddelde van 3510 bezichtigingen per advertentie. De Cadillac, Bentley, Ford USA en Maserati maken de top vijf droomauto’s compleet.

Top 5 populairste auto’s op Marktplaats:

  1. Volkswagen golf (85,2 bekeken advertenties)
  2. BMW 3-serie (49,3 miljoen bekeken advertenties)
  3. Volkswagen polo (49 miljoen bekeken advertenties)
  4. Mercedes c-klasse (37,3 miljoen bekeken advertenties)
  5. BMW 5-serie (29,8 miljoen bekeken advertenties)

Top 5 droomauto’s op Marktplaats:

  1. Ferrari ( gemiddeld 3510 bezichtigingen per advertentie)
  2. Cadillac ( gemiddeld 2400 bezichtigingen per advertentie)
  3. Bentley ( gemiddeld 1974 bezichtigingen per advertentie)
  4. Ford USA ( gemiddeld 1949 bezichtigingen per advertentie)
  5. Maserati ( gemiddeld 1853 bezichtigingen per advertentie)

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.