Coronatijd resulteert in het feit dat er minder wordt weggegooid door Nederlanders. Nederlanders kijken sinds coronatijd anders naar de waarde van hun spullen. Of het nu een fiets, een winterjas of een oude stoel is, we gaan bewuster om met onze eigendommen, zo blijkt uit onderzoek* van Ruigrok NetPanel in opdracht van Marktplaats. Een kwart van de Nederlandse bevolking geeft aan zich dit jaar meer bewust te zijn van de waarde van hun spullen. Een groot deel van de Nederlanders overweegt om spullen weg te geven of te verkopen, in plaats van ze weg te gooien. Een derde geeft maandelijks of vaker spullen gratis weg. Ook bij de aanschaf van nieuwe producten kijken we anders naar de waarde van spullen. Circa 40% van de Nederlanders zegt eerst te overwegen iets tweedehands te kopen, voor ze een nieuw product aanschaffen. Van de Nederlanders die tijdens de coronacrisis meer tweedehands spullen hebben gekocht, zegt 42% nu voorzichtiger geld uit te geven.

Marktplaats deed onderzoek naar de impact van corona op de toegankelijkheid van de economie/handelen in Nederland, voor alle lagen van de bevolking. De meest genoemde reden voor de toename in de verkoop van tweedehands spullen is dat mensen zeggen door corona meer tijd hebben om op te ruimen en te verkopen. Nu meer geld nodig hebben is voor bijna een kwart van de Nederlanders de belangrijkste reden om tijdens de coronacrisis meer spullen te verkopen. Dat mensen sinds de eerste (semi)lockdown meer zijn gaan verkopen, is ook terug te zien op Marktplaats.nl, waar het aantal nieuw geplaatste advertenties ruim 9 miljoen hoger lag dan voorgaande jaren.

Annemarie Buitelaar, CEO van Marktplaats: “Het is mooi om te zien dat een grote groep Nederlanders bewuster naar de waarde van spullen kijkt. We kijken of we iemand anders er blij mee kunnen maken of verkopen spullen in plaats van deze zomaar weg te gooien. Het onderzoek bevestigt dat mensen daar meer van bewust raken door met een andere bril naar spullen te kijken. Op ons platform kan iedereen met een kleine, grote of zelfs zonder beurs blij en succesvol zijn.”

Trends in tweedehands: jongeren meest prijsbewust
Ruim 80% van de Nederlanders koopt wel eens een tweedehands product. En dat is lang niet alleen maar zo populair vanwege het hippe karakter. Nederlanders kiezen voor tweedehands producten, omdat ze er minder voor betalen (62%), ze de kwaliteit waarderen (44%) of omdat ze niet per sé nieuwe spullen nodig hebben (32%). Vooral de mensen in de leeftijdscategorie 18 t/m 54 jaar zijn meer tweedehands gaan kopen tijdens corona. De 65-plusser juist veel minder tijdens de coronacrisis. Als reden om tweedehands te kopen, zijn jongeren het meest prijsbewust. 71% van de jongeren, versus 62% gemiddeld, kiest voor tweedehands omdat ze er minder voor betalen. Daarnaast overwegen jongeren het vaakst om spullen te verkopen voordat ze het weggooien (75% versus 59% gemiddeld). Vooral tweedehandskleding is in trek bij deze generatie.

Minder kerstcadeaus in coronatijd
De feestdagen vieren we dit jaar anders dan andere jaren en dat is ook te zien aan wat we van plan zijn uit te geven aan cadeaus. Een kwart van de Nederlanders geeft dit jaar minder geld uit aan cadeaus. Vooral omdat men wat voorzichtiger wil zijn met hun uitgaven. Mensen kiezen ervoor om kleinere of minder cadeautjes te kopen en Kerstmis wat minder uitgebreid te vieren. Voornamelijk ouderen zijn niet van plan cadeaus te kopen voor de feestdagen. Ruim 40% van mensen in de leeftijd van 55-64 jaar en circa 50% van de 65-plussers (32% gemiddeld), koopt dit jaar geen cadeaus.

Noord-Brabanders vinden het zonde om spullen weg te gooien. Inwoners van Overijssel verkopen meestal meubels
Het onderzoek geeft ook inzicht in de regionale verschillen binnen Nederland. In Noord-Brabant noemen mensen als voornaamste reden om spullen te verkopen omdat ze het zonde vinden om weg te gooien. In Noord-Holland geeft 34% iets minimaal 1 x per maand gratis weg of vaker. In Overijssel verkopen ze meestal meubels. In Groningen juist boeken. In Friesland kopen mensen, naast boeken en meubels, ook veel kleding tweedehands.

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.