De feestdagen vieren we dit jaar anders dan normaal. Met de kerst in het vooruitzicht, is een op de tien Nederlanders van plan tweedehands cadeaus te kopen voor de feestdagen*. Dat ziet ook Marktplaats. Er is een duidelijke stijging te zien in de handel naar tweedehands artikelen. In de maand december werd de handelssite 55 miljoen keer bezocht. Een flinke stijging ten opzichte van 2019 in dezelfde periode vorig jaar, toen werd het platform 46 miljoen keer bezocht. De harde lockdown lijkt voor een nieuwe piek te zorgen in vraag en aanbod op Marktplaats. Het zoekgedrag en aanbod steeg sinds de afkondiging van de lockdown van 10 miljoen naar 12 miljoen zoekopdrachten en van 1 miljoen naar ruim 1.2 miljoen nieuw geplaatste advertenties, blijkt uit cijfers van de handelssite.

Ook de kersttrends lijken anders dit jaar. Gekeken naar de snelst stijgende zoekwoorden op Marktplaats is te zien dat Nederlanders op zoek zijn naar spullen om zichzelf of hun kinderen te vermaken, maar ook wordt er aan de lichamelijke conditie gedacht. De afgelopen maand zochten we vooral naar een Playstation 5, een racefiets of een fitness set. Een opvallende nieuwkomer dit jaar is een springkasteel. Vorig jaar zochten we met name naar AirPods en Nintendo Switch.

Ongewenst kerstpakket, gift voor ander in coronatijd
Naast ‘gewone’ cadeaus, worden ook kerstpakketten veel gevraagd en aangeboden op de handelssite. Nederlanders bieden massaal geopende en ongeopende kerstpakketten aan op Marktplaats. Inmiddels staan er ruim 1.100 ‘kerstpakket’ advertenties. De vraagprijzen variëren van een paar euro tot een paar tientjes voor een compleet kerstpakket. Ook worden enkele pakketten gratis aangeboden voor mensen die dat in deze moeilijke tijd goed kunnen gebruiken. Wat voor de één een ongewenst cadeau is kan voor een ander uitkomst bieden. Ook de vraag naar kerstpakketten stijgt. Sinds 1 december zochten Nederlanders 4.500 keer naar een kerstpakket op Marktplaats. Vorig jaar stond de teller op 3.600 keer. Dit jaar bestaat het aanbod voor het grootste deel uit eten of drinken, woonaccessoires en keukenbenodigdheden.

Cadeautrends
Ondanks de coronacrisis denkt ruim de helft van de Nederlanders hetzelfde geld aan cadeaus uit te geven als vorig jaar. Een kwart zegt dit jaar minder geld aan cadeaus uit te geven. Met name omdat de feestdagen niet of minder uitgebreid worden gevierd, maar ook omdat Nederlanders vanwege de coronacrisis voorzichtiger zijn geworden met geld uitgeven of minder te besteden hebben. Met name Nederlanders van 45 jaar en ouder zijn dit jaar niet van plan cadeaus te kopen voor de feestdagen.

De vijf populaire kerstcadeaus (op basis van snelst stijgende zoekwoorden)

  1. Playstation 5
  2. Racefiets
  3. Fitness set
  4. Puzzels
  5. Springkasteel

Copyright © 2022 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.