De coronamaatregelen dit jaar zorgden voor een enorme boost in het online handelsgedrag van Nederlanders op Marktplaats. Vanaf de eerste lockdown tot eind van dit jaar ziet de handelssite een stijging van maar liefst 9 miljoen meer nieuw geplaatste advertenties ten opzichte van 2019. Nederlanders waren massaal op zoek naar gratis spullen. Dit jaar werd ruim 2,5 keer vaker gezocht naar gratis spullen op Marktplaats dan vorig jaar: van 8.5 miljoen zoekopdrachten in 2019 naar bijna 21 miljoen dit jaar. Met duidelijke pieken gedurende perioden van (semi)lockdown. Van alle populaire zoekopdrachten op de handelssite, blijft ‘gratis’ veruit het meest gezochte trefwoord ooit.

Ook het soort zoekopdrachten in coronatijd was anders dan andere jaren. Zo werd meer gezocht naar meubels, kantoorinrichting en spullen voor buitenactiviteiten. De meest populaire rubrieken in aangeboden advertenties waren dit jaar Schoenen en Speelgoed (Lego en Duplo) met bijna 2.8 miljoen en 1 miljoen nieuw geplaatste advertenties.

Meer naar buiten
De coronazomer zorgde ook voor meer interesse in buiten- en kampeerproducten. Met de camper nog steeds op de tweede plaats van meest populaire zoekwoorden op Marktplaats in 2020. Het aantal zoekopdrachten naar boten, opzetzwembaden en trampolines steeg dit jaar het hardst op de handelssite. Naar een tweedehands laptop, bureau(stoel) en een hometrainer werd dit jaar ook massaal gezocht t.o.v. vorig jaar.

Top-10 meest gezochte woorden van 2020:

 1. Gratis
 2. Camper
 3. (Elektrische) fiets
 4. (Hoek)bank
 5. (Kleding)kast
 6. Scooter
 7. Caravan
 8. Bureau
 9. Eettafel
 10. Auto

Top-10 snelst stijgende zoekwoorden 2020 t.o.v. 2019

 1. Boot (speedboot/rubber boot)
 2. Zwembad / jacuzzi
 3. TV meubel
 4. Trampoline
 5. Jan van Haasteren (puzzels)
 6. Bureaustoel
 7. Tuinset
 8. Laptop
 9. Vloerkleed
 10. Hometrainer

Puzzels en bordspellen in trek
Naast de top 10 snelste stijgers zochten Nederlanders het afgelopen jaar ook vooral naar game consoles, bordspelletjes, breigerei en puzzels op Marktplaats. Met een piek in de herfstperiode. Het zoekgedrag naar puzzels werd in de maanden september en oktober bijna verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (177.000 versus 68.000). Met de puzzels van Jan van Haasteren als absolute favoriet. Dit jaar werd ruim 1.5 miljoen keer gezocht op ‘Jan van Haasteren’ en komt daarmee op plaats vijf in de lijst van snelst stijgende zoekwoorden van 2020.

Copyright © 2022 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.