Consumenten

Drumstel 1 miljardste advertentie Marktplaats

By 1 december 2015No Comments

 Op Marktplaats is afgelopen vrijdag de 1 miljardste advertentie geplaatst sinds de oprichting in 1999: een drumstel van de 25-jarige Lars uit Rotterdam. De eerste Marktplaats advertentie, een modem, werd geplaatst in 1999. Sindsdien is de online handel tussen consumenten in een stroomversnelling geraakt. Duurde het nog twaalf jaar voor de eerste 500 miljoen advertenties werden geplaatst; voor het plaatsen van de tweede 500 miljoen advertenties had Nederland slechts vier jaar nodig. Inmiddels plaatsen de 7,3 miljoen maandelijkse bezoekers van Marktplaats samen elke maand ruim tien miljoen advertenties. Daarmee staat de handelssite symbool voor de Nederlandse handelsgeest. Eerder bleek uit onderzoek* al dat Nederlanders wereldkampioen handelen zijn, door per persoon gemiddeld zes advertenties per jaar te ‘Marktplaatsen’. Inmiddels is dat gestegen naar gemiddeld zeven advertenties per Nederlander. Samen verhandelen de Nederlanders voor circa 10 miljard euro per jaar via Marktplaats, zo blijkt uit onderzoek van Blauw Research**.

Olivier van Duijn, directeur Marktplaats: “Een miljard advertenties is het ultieme bewijs van de Nederlandse ondernemersgeest, het onderstreept dat wij een handelsvolk in hart en nieren zijn.

Nederland in 1 miljard advertenties:

 • Gemiddeld worden op Marktplaats vier advertenties per seconde geplaatst, dat zijn 350.000 nieuwe advertenties per dag en ruim 10 miljoen per maand;
 • Nederlanders plaatsen per persoon per jaar gemiddeld zeven Marktplaatsadvertenties;
 • Gemiddeld worden per seconde 25000 afbeeldingen gepubliceerd ;
 • Drukste momenten: dagelijks rond 21.00 uur, zondagen en tijdens de rust van belangrijke voetbalwedstrijden;
 • Op het drukste moment van de dag worden op de handelssite ruim 1600 zoekopdrachten per seconde ingevoerd;
 • De grootste categorieën sinds de start: Schoenen (ruim 19 miljoen advertenties), Stoelen (ca. 6 miljoen advertenties) en Damestassen (ca. 4 miljoen advertenties);
 • Sinds de introductie van de Marktplaats App in 2013, zijn ruim 80 miljoen advertenties geplaatst vanaf een mobiel apparaat.

Drumstel van Lars is miljardste advertentie

Afgelopen vrijdag plaatste Lars de Roo uit Rotterdam de miljardste Marktplaatsadvertentie. Na een verhuizing was hij op zoek naar een nieuw thuis voor het drumstel waarop hij sinds zijn dertiende speelde. Gezien het bijzondere feit dat deze advertentie de 1 miljardste is, kocht Marktplaats gisteren zelf het drumstel van hem over. “Van mijn dertiende tot mijn negentiende jaar heb ik altijd graag op dit drumstel gespeeld, maar na een verhuizing naar een appartement heb ik er helaas geen plek meer voor”, vertelt Lars. “Dat ik de 1 miljardste advertentie heb geplaatst voelt bijzonder, het is een enorm aantal.” Gisteren droeg Lars het drumstel officieel over aan Marktplaatsdirecteur Olivier van Duijn.

Graadmeter

Van Duijn: “Marktplaats is een platform voor Nederlanders door Nederlanders. ‘Even iets Marktplaatsen’ is een begrip geworden. Marktplaats is steeds meer een graadmeter van wat er in het land speelt. Dat zien we ook terug in de miljard advertenties, voor grote en kleine zaken. Nu de economie aantrekt neemt de handel in tweedehands luxegoederen bijvoorbeeld stevig toe. De samenleving is doorlopend in ontwikkeling en Marktplaats is daar een reflectie van.”

Schaatsen en oranjekoorts

Ook in andere opzichten is Marktplaats een spiegel van de samenleving. Ieder jaar, in aanloop naar Koningsdag (en voorheen Koninginnedag) floreert de handel in oranje-artikelen. Ook tijdens belangrijke voetbalwedstrijden kleurt Nederland oranje. Tijdens het WK van 2010 halen ‘we’ de finale en wordt gedurende het hele WK druk op Marktplaats gezocht en aangeboden met het woord ‘oranje’. Wanneer het Nederlands elftal eruit vliegt tijdens het EK in 2012 zijn we snel op de kleur uitgekeken en daalt vraag en aanbod in oranje-artikelen drastisch. Ook schaatsen zit de Nederlanders in het bloed. Bij de eerste hints van vorst, sneeuw en ijs, schieten vraag en aanbod van schaatsen, sleetjes en ski’s omhoog. Dat duurt ieder jaar van oktober tot en met april, met een grootste piek aan advertenties in januari 2012, met bijna 180.000 schaats-advertenties.

Wist je dat?

 • Een miljard in A4-tjes plat opgestapeld net zo hoog is als elf keer de Mount Everest (totaal 97 kilometer);
 • De duurte advertentie ooit op Marktplaats een woning aan de Keizersgracht in Amsterdam was. Deze werd geplaatst in 2009, met een vraagprijs van € 4.830.000;
 • Sinds het begin van Marktplaats 1200 Lamborghini’s werden aangeboden;
 • Het populairste automerk in advertenties Volkswagen is, gevolgd door Opel;
 • BMW (965.000 advertenties) net iets populairder is dan Mercedes Benz (969.000 advertenties).

 

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.