Kind heeft gemiddeld 94 speelgoeditems, waarvan een kwart niet meer wordt gebruikt

De vraag naar tweedehands speelgoed op Marktplaats is met bijna 10% gestegen ten opzichte van 2021. In november werd de speelgoedcategorie 40,3 miljoen keer bekeken. In dezelfde periode vorig jaar lag dat aantal op 36,8 miljoen. Vervolgens werd bijna 650.000 keer gereageerd op de advertenties, tegen 586.000 keer in november 2021. De hoge inflatie leidt tot een duidelijke toename van zoekopdrachten op het handelsplatform. Dat geldt niet alleen voor de vraag. Ook het aanbod van tweedehands speelgoed op Marktplaats maakt een sprongetje. Stond de teller vorig jaar in november op 586.000 advertenties. Deze maand werden 597.000 nieuwe advertenties geplaatst in de speelgoedcategorie, met als conditie gebruikt of zo goed als nieuw.

Door de coronapandemie en wereldwijde leveringsproblemen in productieketens nam de vraag naar gebruikt speelgoed rond de feestdagen in 2020 en 2021 al flink toe op het handelsplatform. Het lijkt erop dat Sinterklaas ook dit jaar zijn zak met cadeautjes vult met tweedehands speelgoed.

Uit onderzoek van Marktplaats onder 1000 ouders blijkt dat een kind van 12 jaar of jonger gemiddeld 94 speelgoeditems heeft. Hierbij gaat het dan niet om losse bouwblokken, maar echt om bijvoorbeeld poppen, speelgoedauto’s en spellen. Een kwart van al dat speelgoed (24,4%) gebruikt een kind niet meer volgens de ouders. “Dat zijn flinke hoeveelheden, zeker wanneer je dat op landelijk niveau bekijkt. Dat is zonde, we kunnen heel veel speelgoed een tweede of derde leven geven en kinderen blij maken”, stelt Annemarie Buitelaar, CEO van Marktplaats. “Een sinterklaas- of verjaardagscadeau hoeft niet per se een nieuw cadeau te zijn. Integendeel. Stel je voor dat we tweedehands speelgoed bekijken door de ogen van een kind. Het blijkt dat kinderen echt geen verschil zien tussen nieuw of tweedehands speelgoed! Het is mooi om te zien dat we de waardering van gebruikt speelgoed de afgelopen jaren steeds verder zien groeien onder onze gebruikers. Uiteraard mag voordelig tweedehands geen excuus zijn om meer te kopen dan nodig is.”

Puzzels (41,1%), knuffels (39,9%) en barbies en poppen (37,4%) laten kinderen het meest liggen. Knutselspullen, boeken en computergames het minst. “De interesses wisselen door het jaar heen”, “ze zijn er te oud voor geworden” en “ze hebben spelletjes op de iPad/smartphone ontdekt” geven ouders als redenen op.

Tweedehandsje? Geen moeite mee!
Van al het speelgoed waar kinderen niet meer mee spelen geeft 23,1% van de 1000 ouders aan het online te verkopen, 23% bewaart het alsnog en 19,2% geeft het aan een goed doel. Een op de tien ouders geeft het overbodige speelgoed cadeau aan vrienden/kennissen/familie. In het onderzoek wordt ouders ook de volgende stelling voorgelegd: “Uw kind ontvangt tijdens de feestdagen of voor zijn/haar verjaardag een tweedehands cadeau? Wat vindt u daarvan?” En wat blijkt… 42,9% geeft aan er geen moeite mee te hebben zolang hun kind er blij mee is, 26,8% vindt het juist fijn dat er rekening gehouden wordt met tweedehands. Het is goed voor het milieu én portemonnee. 12,5% van de ouders heeft er geen problemen mee, want een tweedehands cadeau geven, doen ze zelf ook.

Sint shopt online, maar waar zocht hij naar?
Populaire games en (tv) series, zoals Halo en De Grote Kleine Treinencompetitie hebben invloed op de speelgoedtrends. Ook educatief speelgoed is populair om te geven. Uitgaande van de top 10 snelst stijgende zoekwoorden van november ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn NERF gun, modeltreinen en stapelstenen van Stapelstein de populairste kindercadeautjes. Door de comeback van de Teletubbies op Netflix ziet Marktplaats de afgelopen weken een stijging in vraag naar alles wat te maken heeft met Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po. Het zoekgedrag “Teletubbies” verzevenvoudigde ten opzichte van een maand eerder. Van 165 zoekopdrachten in oktober naar bijna 1100 in november.

Top 10 snelst stijgende zoekwoorden in november 2022 t.o.v. november 2021 (in categorie speelgoed)

  1. NERF gun
  2. Modeltreinen
  3. Stapelstein
  4. K3-dansmat
  5. Lovevery
  6. Stitch knuffel
  7. Kinderkeuken
  8. Skelter
  9. Werkbank
  10. Knikkerbaan

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.