Kinderen laten ouders via bijzonder experiment anders kijken naar gebruikt speelgoed in feestdagencampagne

Marktplaats lanceert vandaag haar feestdagen campagne die ouders inspireert kinderen vaker tweedehands speelgoed cadeau te geven in plaats van nieuw. (Groot)ouders leven vaak in de veronderstelling dat ze kinderen alleen blij kunnen maken met een nieuw cadeau tijdens de feestdagen. Kijk eens naar tweedehands speelgoed door de ogen van een kind, is de campagneboodschap. Het maakt voor kinderen geen verschil, maar voor het milieu, de portemonnee en de wereld des te meer. De campagne gaat live met onder andere een tvcommercial op nationale tv-zenders.

Met de nieuwe campagne speelt het handelsplatform in op de maatschappelijke discussie rond (massa)consumptiegedrag en het belang van hergebruik van producten. Door de ogen te openen voor de waarde en betekenis van tweedehands producten, wil Marktplaats bovendien het consumentenbewustzijn verder vergroten, op weg naar een meer circulaire economie. Het handelsplatform geeft daarmee opvolging aan haar feestdagen campagne van 2021 waarin zij voorspelde dat de keus voor tweedehands in de komende jaren steeds normaler wordt.

Geen verschil in ogen van kinderen, voor wereld des te meer

Gregory Kukolj, CMO van Marktplaats: “Je hoeft de wereld niet te veranderen om de wereld te veranderen. Soms moet je er alleen naar kijken door de ogen van een kind. Dat is wat we meegeven in deze campagne. (Groot)ouders willen het beste voor hun (klein)kind en zien  tweedehands speelgoed nog vaak onnodig als een mindere optie. Uit eerder onderzoek en onze campagne blijkt dat kinderen dit heel anders zien. Voor hen is het leuk, avontuurlijk, doet het niet onder voor nieuw en is het nog lang niet uitgespeeld. Tweedehands speelgoed cadeau geven is net zo goed, of eigenlijk nog beter. Het loont dus om de zolder of kasten op te ruimen en speelgoed een tweede leven te geven. Of het verlanglijstje van je kind te bestuderen en eens op Marktplaats te kijken voor een tweedehandse variant. Zo maak je kinderen blij en doe je tegelijkertijd goed voor de wereld.”

Bijzondere speelgoedtest in beeld gebracht

Voor de campagne organiseerde Marktplaats een bijzonder niet-gescript experiment met ouders en hun kinderen uit veertien gezinnen, verspreid over twee dagen. Bij binnenkomst werden ouders gevraagd naar hun mening over tweedehands speelgoed als cadeau. De kinderen werden, los van hun ouders, uitgenodigd in een ruimte vol tweedehands speelgoed. Zes verborgen camera’s legden hun reacties en emoties vast. Het verschil in de perceptie van ouders en de daadwerkelijke reactie van hun kinderen kon niet groter: kinderen reageerden dolenthousiast bij binnenkomst in de ruimte terwijl ouders voor de camera hun twijfels uitten over ‘gebruikt’ speelgoed. De echte emoties van kinderen laten zien dat zij geen verschil zien tussen nieuw en tweedehands. Ze zien speelgoed. Om de authenticiteit te bewaren wisten de gezinnen vooraf niet welk bedrijf achter het initiatief zat en wat het onderwerp was van het experiment.

De speelgoedtest is vastgelegd op een lange video en verwerkt in tv-commercials van zestig en dertig seconden en verschillende online versies. De campagneboodschap wordt verder uitgedragen via social media, influencers, CRM en advertorials.

Inflatie maakt tweedehands relevanter dan ooit

Kukolj: “De periode in aanloop naar Sinterklaas en Kerst staat voor veel Nederlandse gezinnen in het teken van het kopen van (nieuw) speelgoed en cadeaus. Tegelijkertijd zijn dit ook de maanden waarin mensen graag iets goeds willen doen. Dat was voor ons een inspirerend vertrekpunt voor de campagne, maar wat we bij de ontwikkeling, die al lang geleden is gestart, natuurlijk niet hadden kunnen voorzien, is de huidige situatie in de wereld en de economische uitdagingen. Dat maakt de boodschap helaas nog actueler. Hergebruiken door bijvoorbeeld tweedehands te kopen is een stuk voordeliger voor de portemonnee dan nieuw aanschaffen. We willen mensen laten inzien dat ze al met kleine stappen een verschil kunnen maken voor de mensen en de wereld om ons heen zonder in te leveren op speelplezier of kwaliteit. Daar past kopen en verkopen op Marktplaats als geen ander bij.”

Marktplaats toys

Bekijk de campagnevideo met de speelgoed test  ook via Youtube:
https://youtu.be/PtN3fqFZLvc (134 seconden)
https://youtu.be/ynXHOk55kQw (60 seconden)

Meer informatie over de campagne: https://www.marktplaats.nl/link/open/m/speelgoed/

Credits

Marktplaats:
Marie Lootvoet, Grietje Suijkerbuijk, Anna Bressers, Eveline Eberhardt & Gregory Kukolj

Creatief Bureau:

Happiness-Brussels & Higuita

Productie:

Bo Polak Productions

Regie:
Tom Rijpert

Media:

Mediacom

Digital media:

Maxlead

PR:
Bijl PR

Verantwoording speelgoedtest en campagnevideo

Toelichting speelgoed experiment: Veertien gezinnen met in totaal twintig kinderen werden in september van dit jaar uitgenodigd om deel te nemen aan de opname van een video. Om de authenticiteit te bewaren wisten de gezinnen vooraf niet welk bedrijf achter het initiatief zat, wat het onderwerp hiervan was en dat er sprake was van een sociaal experiment.

Duurzame set: De ‘speelgoedwinkel’ waarin de kinderen (en later ook de ouders) werden uitgenodigd, werd van tevoren geheel ingericht met tweedehands speelgoed. De ruimte werd gebouwd van karton, zodat het niet zichtbaar was vanaf de buitenkant. Na afloop werd het karton gerecycled. Alle kinderen mochten na afloop iets meenemen uit de tweedehands speelgoedwinkel. De rest van het speelgoed werd gedoneerd aan het Leger des Heils.

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.