2019Technologie

Jaarlijks 600 miljoen tot 1 miljard kilo minder CO2 uitstoot door tweedehands handel

By 9 oktober 2019oktober 26th, 2020No Comments

Door de handel via Marktplaats zorgen we met elkaar in een jaar tijd voor ongeveer 600 miljoen tot 1 miljard minder kilo’s CO2-uitstoot (0,6-1,0 Megaton). Dit staat gelijk aan bijvoorbeeld de jaarlijkse CO2-emissiereductie van 200 grote landwindmolens of de CO2-uitstoot van zo’n 40.000 huishoudens in een jaar. Dat blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van Marktplaats*. Het onderzoek maakt inzichtelijk hoe groot de positieve effecten van de Nederlandse handelsgeest op het milieu zijn. Zo gaan producten die via Marktplaats verhandeld worden, circa anderhalf keer langer mee dan normaal, wanneer gebruikte producten in de vuilnisbak belanden of worden vernietigd.

Op Marktplaats komt de circulaire economie van nature tot leven. Waar voor sommigen circulariteit een bewuste (ver)koopreden is, lijkt het voor velen vooral een mooi bijeffect. Het in grote getalen handelen in tweedehands spullen resulteert in langere productcycli, minder nieuwe productie, minder afval en minder CO2-uitstoot.

Het onderzoek geeft inzicht in de huidige en potentiële impact van tweedehands Marktplaatshandel op het milieu. Van de onderzochte productcategorieën komt de gezamenlijke geschatte reductie in CO2-uitstoot op circa 80 tot 140 miljoen kilo CO2 per jaar.

Voor specifieke productgroepen, betekent dit jaarlijks:
o Voor elektronica een mindering van 43 miljoen kg CO2
Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de productie van 1 miljoen mobiele telefoons

o Voor meubilair een mindering van 21 miljoen kg CO2
Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de productie van 1 miljoen tafels

o Voor kleding een mindering van 7 miljoen kg CO2
Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de productie van 400.000 jeans

o Voor Kinder- & babyspullen een mindering van 52 miljoen kg CO2
Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de productie van 200.000 kinderwagens

Wanneer deze cijfers worden toegepast op het totale aanbod op Marktplaats, ontstaat een beeld van de potentiële reductie van CO2 door álle handel op het platform. Die komt neer op een jaarlijkse reductie van ca. 600 miljoen tot 1 miljard kg CO2. Dit staat gelijk aan 1,5% van de totale overheidsdoelstelling in het klimaatakkoord. Daarnaast scheelt dit ook substantieel in het gebruik van grondstoffen, wat de centrale doelstelling is in het streven naar een circulaire economie.

Nederland circulair
In 2016 sloot de Nederlandse overheid het akkoord Nederland Circulair 2050, dat ervoor moet zorgen dat de Nederlandse economie in 2050 geheel circulair is. Annemarie Buitelaar, directeur Marktplaats: “Het onderzoek laat zien dat het handelen van onze bezoekers via Marktplaats een wezenlijke bijdrage levert aan de circulaire economie. Simpelweg doordat de levensduur van spullen wordt verlengd als deze nog een tweede, derde of vierde eigenaar krijgen. Veel Marktplaatsbezoekers zijn vooral op zoek naar een goede deal, minder CO2-uitstoot is voor hen een mooi bijeffect. Ruim 8 miljoen maandelijkse Marktplaatsbezoekers maken nu al een verschil, wij blijven ons inzetten om de handel in gebruikte producten verder te laten groeien.”

* Toelichting onderzoek
Marktplaats gaf het gerenommeerde onderzoeksbureau CE Delft, dat is gespecialiseerd in duurzaamheidsvraagstukken, opdracht om onderzoek te doen naar de impact van het online handelen op het milieu. Onderzoekers onderzochten deze impact aan de hand van 15 productgroepen binnen vier categorieën (elektronica, huis & inrichting, kleding en Kinderen & baby’s), samen goed voor 12% van alle handel op Marktplaats. De resultaten zijn op basis van een survey onder Marktplaatsgebruikers, statistieken van de hoeveelheid transacties op de website en gegevens over de CO2 ‘footprint’ van het produceren en verbranden van de bovengenoemde producten. Op deze wijze kon een uitspraak gedaan worden over de reductie van CO2-uitstoot, dankzij het hergebruik van spullen die verhandeld werden op Marktplaats, met een verminderde impact op de klimaatverandering tot gevolg.

Over CE Delft
CE Delft is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau, gespecialiseerd in het ontwikkelen van structurele en innovatieve oplossingen van milieuvraagstukken. Kenmerken van CE Delft-oplossingen zijn: beleidsmatig haalbaar, technisch onderbouwd, economisch verstandig maar ook maatschappelijk rechtvaardig. De meest actuele informatie van CE Delft is te vinden op www.ce.nl

Over Marktplaats
Marktplaats ontvangt maandelijks ruim 8 miljoen unieke bezoekers en daarmee is het de grootste online handelsplaats van Nederland. Per dag worden circa 350.000 nieuwe advertenties op het platform geplaatst, waarbij particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Kijk voor meer informatie op www.marktplaats.nl.

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.