Consumenten

Jaaroverzicht Marktplaats: Nederland ‘op weg’ naar groei economie

By 22 december 2014januari 30th, 2015No Comments

Dat de economie weer in beweging is, blijkt ook uit het jaaroverzicht van Marktplaats van 2014. De top 10 van populairste zoekwoorden op het handelsplatform bevat een tweetal opvallende nieuwkomers: Vespa en camper. Snelle stijgers binnen de zoekwoorden op Marktplaats zijn luxe-producten zoals de elektrische fiets, het geluidsysteem van Sonos en het servies van Blond Amsterdam. ‘Gratis’ blijft het populairste zoekwoord en ook BMW, Rivièra Maison en iPhone zijn onverminderd populair.

 “De economie is in beweging en dat zien we letterlijk terug in het jaaroverzicht van Marktplaats.” zegt Olivier van Duijn, directeur van Marktplaats. “Nederlanders zoeken niet langer naar het strikt noodzakelijke maar ook naar spullen die het leven leuker maken. Een teken dat de consument weer met vertrouwen naar de toekomst kijkt.”

Trends in 2014: Loom, Juichpak, iPhone 6 en Alexander Wang voor H&M

In de aanloop naar het WK is tienduizenden keren gezocht naar de Roy Donders-juichpakken van supermarktketen Jumbo, op vrijdag 30 mei ruim 36.000 keer. De juichpakken benaderden daarmee de populariteit van de zoekterm ‘gratis’ waarnaar dagelijks gemiddeld vijftigduizend keer wordt gezocht. Andere pieken in zoekopdrachten werden veroorzaakt door lancering van de collectie van Alexander Wang voor H&M en de lancering van de iPhone 6. Het zoekwoord Loom staat vanwege de maandenlange rage in de elastieken bandjes bovenaan in de snelst stijgende zoekwoorden.

Schatzoeken

Bijzonder was de piek in metaaldetectors in november dit jaar. Aanleiding hiervoor was een schatzoekwedstrijd in het Gelderse Wilp, waarbij een deelnemer bij toeval stuitte op een echte schat met munten van meer dan tweehonderd jaar oud.

Elektrische fietsen en racefietsen populair

Ook de degelijke, oer-Hollandse fiets wordt massaal gezocht op Marktplaats. De zoekterm fiets is al jaren een vaste waarde in de top 10 van zoekwoorden. De elektrische fiets is een van de snelste stijgers binnen de zoekwoorden. Daarnaast wordt wielrennen steeds populairder, bij de start van het fietsseizoen in april bijna 5000 keer per dag naar racefietsen werd gezocht, ook worden 20% meer racefietsen aangeboden in vergelijking met 2013.

Zeven advertenties en elf reacties per Nederlander

In totaal zijn in 2014 op Marktplaats ruim 120 miljoen advertenties geplaatst. Het aantal reacties (op basis van biedingen en e-mails) oversteeg dit jaar 181 miljoen. Gemiddeld plaatsten Nederlanders hiermee dit jaar zeven advertenties en bijna elf reacties per persoon. De meeste advertenties werden geplaatst in de categorie Damesschoenen (ruim tweeëneenhalf miljoen), gevolgd door Stoelen (bijna één miljoen advertenties) en Sanitair (ruim 900.000). De categorie Stoelen is nieuw in deze top 3, in 2013 werden de meeste advertenties geplaatst voor damesschoenen, Sanitair en Banken.

De volledige Top 10 Zoekwoorden op Marktplaats:

 1. Gratis
 2. iPhone
 3. Riviera Maison
 4. Hoekbank
 5. Kast
 6. Fiets
 7. BMW
 8. Vespa
 9. Playstation 3
 10. Camper

Top 5 snelste stijgers in 2014:

 1.  Loom
 2. Sonos
 3. Trekhaak
 4. Blond Amsterdam
 5. Elektrische fiets

 

Mobiel bereik groeit naar ruim 60%

In totaal bezoekt ruim 60% van bezoekers Marktplaats via een smartphone of tablet, in 2013 was dit bijna 50%. De top vijf van meest gezochte zoektermen binnen de Marktplaats app wordt aangevoerd door Gratis, gevolgd door iPhone, Rivièra Maison en Hoekbank. iOS-gebruikers zoeken daarnaast vaak specifiek op Vespa, Android-gebruikers gebruiken de meer generieke zoekterm scooter.

Copyright © 2022 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.