Nederlandse consumenten kiezen steeds vaker voor een duurzame optie wanneer zij zoeken naar een auto. Dat blijkt uit cijfers van Marktplaats. In 2022 steeg de vraag naar tweedehands elektrische auto’s op het handelsplatform met maar liefst 38%, ten opzichte van een jaar eerder. Ook het aanbod van tweedehands elektrische auto’s zit in de lift. In vergelijking met 2021 stonden er vorig jaar 42% meer advertenties voor elektrische auto’s op Marktplaats.

Van 10 januari tot en met 29 december kunnen autokopers, mits zij voldoen aan de voorwaarden, een subsidiebedrag aanvragen wanneer zij een elektrische auto aanschaffen. De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) 2023 kan zowel voor nieuwe als gebruikte elektrische auto’s worden ingezet. De vergoeding voor een occasion bedraagt €2000. Een elektrische auto komt daardoor voor meer mensen binnen handbereik nu ook het aanbod van tweedehands modellen rap stijgt.

Prijsstijging

De gemiddelde prijs van alle type tweedehandse auto’s op Marktplaats steeg in 2022 met zo’n 21%. Op het platform is de gemiddelde vraagprijs voor een tweedehands bolide nu een kleine €15.000. Volgens Paul de Vries, automotive woordvoerder van Marktplaats, zijn er meerdere redenen aan te wijzen voor de prijsstijging op het platform en de autobranche in het algemeen: “De belangrijkste factoren voor de prijsstijging zijn de inflatie, het tekort aan aanbod van bepaalde (nieuwe) modellen en de toename van jonge occasions op ons platform. Dit laatste is gezien het tekort aan nieuwe auto’s een fijn gegeven voor autokopers die weinig onderhoudskosten en zekerheid willen hebben bij de aanschaf van een auto. Jonge occasions bevatten vaak nog garantie en hebben nog weinig kilometers op de teller staan.”

Autotrends 2022

De elektrische en hybride auto komen overigens nog niet voor in de lijst met populairste auto’s op Marktplaats. Ook in 2022 zijn de Duitse auto’s weer sterk vertegenwoordigd in de top 10 meest populaire auto’s. Met zo’n 83,4 miljoen paginabezoeken staat de Volkswagen Golf net als de laatste jaren weer op nummer één, gevolgd door de BMW 3-serie en de Volkswagen Polo met bijna 48 miljoen en ruim 44 miljoen paginabezoeken. Opvallend is wel dat het aantal bekeken advertentiepagina’s van de Saab 9-3 in 2022 maar liefst met 2434% steeg. Waar er in 2021 nog zo’n 8500 keer naar een Saab 9-3 werd gekeken, was dit in 2022 zo’n 216.000. Ook het aantal bekeken pagina’s van de Saab 9-5 steeg met zo’n 1226%.

Top 10 populairste auto’s op Marktplaats:

● Volkswagen golf (83,4 miljoen paginabezoeken)
● BMW 3-serie (48 miljoen paginabezoeken)
● Volkswagen polo (44,5 miljoen paginabezoeken)
● Mercedes c-klasse (35 miljoen paginabezoeken)
● BMW 5-serie (28,7 miljoen paginabezoeken)
● Audi a3 (27,5 miljoen paginabezoeken)
● Mercedes e-klasse (20,6 miljoen paginabezoeken)
● Audi a4 (20,3 miljoen paginabezoeken)
● BMW 1-serie (20 miljoen paginabezoeken)
● Mercedes a-klasse (19,5 miljoen paginabezoeken)

Brabanders actieve handelaren

Op nationaal niveau is het merk Volkswagen het meest in trek op Marktplaats. De autofabrikant is overigens niet in alle provincies het populairst. Zo bekijken bewoners uit Utrecht, Gelderland en Overijssel het vaakst auto’s van BMW en gaan autokopers in Groningen en Noord-Brabant voor Mercedes. De Noord-Brabanders zijn de meest actieve handelaren. Zij bekeken de meeste auto’s en plaatsten in 2022 de meeste advertenties op het platform. Op nummer twee en drie staan ZuidHolland en Noord-Holland. Overigens kopen de Nederlanders hun auto het liefst in het zilver of grijs. Zwart en wit zijn daarna de meest populaire kleuren voor een bolide.

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.