Door de hoge inflatie in Nederland met als gevolg een dalende koopkracht wordt er op Marktplaats massaal gezocht naar gratis spullen. In de afgelopen acht maanden werd het woord gratis, of gratis in combinatie met een ander woord, bijna 70 miljoen keer in de zoekbalk ingetypt. Vorig jaar lag dat aantal in dezelfde periode rond de 63 miljoen.

Nederlanders zoeken voornamelijk naar gratis spullen voor binnen- en buitenshuis, zoals een bankstel, tuinmeubelen, tv of een keuken. Een gratis kinderstoel, kledingrek en stapelbed zijn de grootste stijgers vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De vraag naar gratis haardhout is met zo’n 70.000 zoekopdrachten ruim verdubbeld.

Maaike Veeling, woordvoerder van Marktplaats: “De hoge inflatie hakt er behoorlijk in en dat de nood hoog is, blijkt ook uit de enorme vraag naar gratis spullen op Marktplaats. Heb je overtollige spullen in huis, gebruik je het niet meer en kun je het makkelijk missen? Zet het gratis óf voor een leuke prijs op het online platform. Een ander maak je daar vast blij mee.’’

Alle gratis advertenties op één plek

Om de zoektocht naar gratis spullen op Marktplaats te vergemakkelijken, heeft de online handelsplaats eind vorig jaar alle gratis advertenties gebundeld op een speciale pagina. Op deze plek kunnen gebruikers ook filteren op gratis spullen bij hun in de buurt en eenvoudig zelf een advertentie plaatsen. Zo is het nog gemakkelijker om de levensduur van spullen te verlengen.

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.