ConsumentenZakelijk

Nederland wereldstad in online handel tussen consumenten

By 6 september 2011januari 30th, 2015No Comments

Nederlanders behoren tot ‘s werelds meest bedrijvige handelsvolken. Dit blijkt uit onderzoek van Redshift Research in opdracht van eBay onder 9.000 respondenten verspreid over negen landen. Het afgelopen jaar werden ruim 97 miljoen advertenties op Marktplaats geplaatst, met 5,8 online advertenties per inwoner is Nederland koploper. Binnen Nederland wordt in Tienhoven het meest gehandeld op Marktplaats: maar liefst 43% van de inwoners is actief op de site. Daarmee is deze Utrechtse plaats de Nederlandse Handelshoofdstad 2011. [1]

Nederland laat in het onderzoek landen als Duitsland, Groot-Brittannië, Canada, Spanje en Italië achter zich. Opvallend is ook de forse stijging van het aantal geplaatste online advertenties in Nederland: met 28% gedurende 2009 en 2010. Nederland is ook koploper als het gaat om het hergebruik van spullen. 27,9% van de Nederlanders zegt de recycling spirit belangrijk te vinden en hierdoor spullen liever te verkopen dan weg te gooien. Daarmee verdiende 1 op de 10 Nederlanders in 2010 zelfs meer dan €300,-. In Italië daarentegen gooit maar liefst 84% verkoopbare spullen weg. Het verkopen van gebruikte spullen gebeurt in Nederland meestal via Marktplaats: gegevens van het Internet Bereiksonderzoek van STIR laten zien dat 73% van de Nederlanders weleens ‘marktplaatst’.

Olivier van Duijn (directeur Marktplaats): “Het is positief te zien dat handel tussen consumenten en hergebruik van goederen hand in hand gaan. Zeker in economisch lastige tijden zal deze combinatie van oer-Hollands ondernemerschap en recycling alleen maar verder groeien.”

 

Tienhoven Nederlandse Handelshoofdstad 2011

In Tienhoven werd afgelopen jaar het meest ‘gemarktplaatst’. Als het gaat om online handel tussen consumenten wordt Tienhoven gevolgd door Bad Nieuweschans (Groningen), Duivendrecht (Noord-Holland) en Twijzelerheide (Friesland). In deze plaatsen heeft respectievelijk 41%, 39% en 38% van de inwoners het afgelopen jaar gekocht of verkocht via Marktplaats. Het is voor de vijfde achtereenvolgende keer dat Marktplaats de Nederlandse Handelshoofdstad kiest. Tienhoven volgt Langellille op, dat vorig jaar de titel in de wacht sleepte.

 

Handelshoofdsteden per provincie

Marktplaats heeft niet alleen naar de handelshoofdstad van Nederland gekeken, maar ook per provincie de stad bepaalt waar het meest wordt gehandeld. De handelshoofdsteden per provincie, gerangschikt naar mate van handelsactiviteit, zijn:

 

 

Utrecht – Tienhoven

Groningen – Bad Nieuweschans

Noord-Holland – Duivendrecht

Friesland – Twijzelerheide

Gelderland – Andelst

Noord-Brabant – Moerdijk

Drenthe – Hoogersmilde

Overijssel – Westerhaar- Vriezenveensewijk

Flevoland – Zeewolde

Limburg – Heijen

Zuid-Holland – Zoetermeer

Zeeland – Scharendijke

Copyright © 2022 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.