Energieverspilling in huis grootste ergernis onder Nederlanders

Nederlanders combineren steeds vaker moderne stijlen met de tijdloze charme en het karakter van vintage meubels. Deze twee woonstijlen werden dan ook het meest gezocht op Marktplaats in 2023. Zo blijkt uit de jaarcijfers van de handelssite in de categorie Huis en Inrichting. Naar vintage, retro en antiek meubilair en woonaccessoires werd zo’n 8.5 miljoen keer gezocht. De twee snelste stijgers waren gebruikte bankstellen en vintage banken. Ook de moderne stijl van het Zweedse woonwarenhuis Ikea was het afgelopen jaar populair op Marktplaats. Nederlanders zochten in 2023 ruim 10 miljoen keer naar Ikea-producten.

Nederlanders zijn over het algemeen ruim tevreden met hun interieur. Dit blijkt uit onderzoek* van Marktplaats, waarvoor ruim duizend Nederlanders zijn ondervraagd. We geven ons interieur gemiddeld een 7,5. Als het gaat om interieurstijl kiest Nederland voor modern (27%) en landelijk (20%). Mannen geven daarbij vaker de voorkeur aan modern dan vrouwen (34% versus 20%). Dit ziet de handelssite ook terug in haar jaarcijfers binnen de categorie Huis en Inrichting. Er werd in de zoekbalk van Marktplaats maar liefst 478 duizend en ruim 68 duizend keer naar landelijk en modern interieur en accessoires gezocht. Binnen de landelijke woonstijl werd het meest gezocht naar het merk Rivièra Maison (bijna 1.1 miljoen keer).

Maaike Veeling, woordvoerder van Marktplaats: “In woonprogramma’s zie je vaak moderne en vintage interieur samenkomen, ook wel ‘newstalgia’ genoemd. Zoals we wel vaker de spiegel van de samenleving zijn, zien we dit handelsgedrag ook heel duidelijk terug op Marktplaats. Deze twee stijlen voeren de boventoon in het zoekgedrag naar tweedehands meubels.” Veeling vervolgt. “Meubels die nog niet zo’n rijk verleden hebben, komen hierin samen met meubels die soms een lange geschiedenis met zich meedragen, met de meest mooie en indringende verhalen.”

Huishoudelijke ergernissen

Naast de resultaten uit het jaaroverzicht in de categorie Huis en Inrichting vroeg de handelssite aan ruim duizend Nederlanders naar hun grootste ergernissen in en rondom het huis. Wat blijkt? Bij de helft (46%) van de ondervraagden is energieverspilling, zoals het raam open laten staan terwijl de verwarming staat te loeien of het licht onnodig laten branden, de meest genoemde reden. Rommel en/of vuile kleding van de partner en/of kind(eren) staat op plek twee met 39%. Remsporen of gele randen in het toilet eindigt op de derde plek met 33%. Maar dat is bij lange na niet het enige waar we ons aan storen. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders (21%) ergert zich aan luidruchtige en of seksgeluiden van de buren.

Gluren bij de buren

Uit het onderzoek van Marktplaats blijkt verder dat ruim 70 procent van de Nederlanders bij anderen naar binnen gluurt. Vooral vrouwen koekeloeren (80%). Bij een derde van de Nederlanders (30%) wekt dit jaloezie op over de inrichting van de buren, vrienden of familie. Met name vrouwen zijn jaloers (37%). Waarom kijken we zo graag bij anderen naar binnen? Interieurinspiratie opdoen eindigt bij vrouwen op de derde plek (bijna 16%), terwijl 1 op de 10 mannen eerder de leefstijl en/of interieur van anderen beoordeelt. Uit automatisme (26%) en om te zwaaien/groeten (21%) wordt het vaakst als reden genoemd om een blik naar binnen te werpen.

Interesse interieur André Hazes ver te zoeken
Als het gaat om het huis van bekende Nederlanders, dan zouden de ondervraagden het liefste bij de koning en koningin willen binnenkijken (19%), gevolgd door Chantal Janzen met 13%. Een meerderheid geeft aan totaal geen interesse te hebben in het interieur van bekende Nederlanders (34%). Vooral aan het bekijken van het interieur van André Hazes is geen behoefte. Nog geen 1% van de ondervraagden is geïnteresseerd in de woning en interieur van de zanger.

Top 10 snelst stijgende zoekwoorden 2023 t.o.v. 2022 in categorie Huis en Inrichting

 1. Bankstellen gebruikt
 2. Vintage banken
 3. Dressoir
 4. Landelijke woonaccessoires
 5. Oude tafels
 6. Ikea wandmeubel
 7. Tiffany tafellamp
 8. Ikea ladekast
 9. Velours gordijnen gebruikt
 10. Sidetable

Top 10 meest gezochte woorden van 2023 in categorie Huis en Inrichting

 1. Kast
 2. Bank
 3. Eettafel
 4. Keuken
 5. Tafel
 6. Hoekbank
 7. Kledingkast
 8. Eetkamer stoelen
 9. Bureau
 10. Dressoir

 

Copyright © 2024 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.