ConsumentenDiensten en vakmensen

Ruim 11 miljard aan klussen in Nederland

By 31 mei 2011januari 29th, 2015No Comments

Nederlanders hebben voor ruim 11 miljard euro aan niet uitgevoerde klussen liggen. Dat blijkt uit onderzoek van MSI-ACI en Marktplaats. Ruim de helft (53%) is van plan nog deze lente en zomer tenminste een deel van de klussen in en om het huis aan te pakken. 19% huurt daarbij direct een vakman in; 65% probeert het eerst zelf en is van plan een expert in te schakelen als het niet lukt. Wanneer iemand een vakman in wil huren voor een klus, dan is een positieve aanbeveling van familie, vrienden of kennissen de belangrijkste reden om voor een bepaalde expert te kiezen. Nederlanders vinden behangen de vervelendste klus.

 

Per gezin ligt er gemiddeld 1.700 euro aan klussen op de plank. Hier zijn ook grote verbouwingen en onderhoud aan het huis bij inbegrepen. Schilderklussen aan binnen- en buitenwerk en werkzaamheden in en om de tuin worden met voorrang aangepakt. Dit is ook terug te zien op Marktplaats.nl, waar ruim 37% van alle aangeboden klussen schilder- en tuinwerkzaamheden betreft. Een positieve aanbeveling van familie en kennissen speelt vaak een belangrijke rol bij het kiezen van een expert.

 

Zelf klussen is nog steeds iets dat hoofdzakelijk wordt gedaan door mannen: 59% van de mannen geeft aan meestal de klussen uit te voeren, tegenover 19% van de vrouwen. In een op de drie gevallen loopt samen klussen uit op ruzie. De meeste ruzies worden veroorzaakt door teleurstelling over het uiteindelijke resultaat en afwijkende wensen.

Meest vervelende klus: behangen. Verder zijn Nederlanders geen fan van onderhoudswerkzaamheden aan het dak en het reinigen van de gevel.

 

Favoriete klussen van Nederlanders:

  1. Meubels in elkaar zetten
  2. Tuinieren
  3. Boren, schroeven of iets ophangen