Consumenten

Vlieland Handelshoofdstad van Nederland 2015

By 6 november 2015november 11th, 2015No Comments

Vlieland is de handelshoofdstad van Nederland 2015. Dat concludeert Marktplaats op basis van onderzoek* naar handelsactiviteiten in Nederlandse gemeenten. Op Vlieland werd relatief de meeste handel gedreven: maar liefst 38% van de inwoners handelde afgelopen jaar via Marktplaats. Daarmee zijn zij de actiefste handelaren op het platform en mogen ze een jaar lang de titel Handelshoofdstad van Nederland dragen. Meest aangeboden producten in de Nederlandse handelshoofdstad waren de iPhone, de Playstation 4 en borduurbenodigdheden.

Met de titel laat Vlieland ‘wadgenoot’ Schiermonnikoog (33% van de inwoners actief op Marktplaats) en het Drentse Aa en Hunze (32% van de inwoners actief op Marktplaats) achter zich. Het is het negende jaar dat Marktplaats de handelsactiviteit in kaart brengt en daarbij de handelshoofdsteden uitroept. Plaatsen die Vlieland eerder al voorgingen zijn onder andere het Groningse Bad Nieuweschans, het Utrechtse Tienhoven en het Friese Langelille.

Harry Jurjens (48) uit Vlieland: “Al ruim negen jaar koop en verkoop ik spullen via Marktplaats. Vaak gebruik ik Marktplaats zelfs als een soort zoekmachine. Als ik bijvoorbeeld een waterpastoestel zoek, heb ik deze niet per sé nieuw nodig. Geen probleem als hij een paar keer gebruikt is. Ik zoek graag op ‘zo goed als nieuw’ advertenties. Zo heb ik vorige week heb ik nog een elektrische waterpomp gekocht. Verkopen doe ik ook zo nu en dan. Als ik iets niet meer kan gebruiken verkoop ik het via Marktplaats. Laatst ging bijvoorbeeld mijn koffiezetapparaat stuk, waardoor ik niets meer aan mijn koffiecups heb. Deze heb ik nu op Marktplaats gezet.”

Oer-Hollands
Olivier van Duijn, directeur Marktplaats: “Nederlanders zijn een echt ondernemersvolk. Dat onderstreept deze negende editie van de Nederlandse Handelshoofdsteden weer eens. Marktplaats wil mensen een platform bieden om prettig en succesvol te kopen én verkopen. Waar je ook woont, de diversiteit in handelshoofdsteden bewijst wederom dat de oer-Hollandse handelsgeest overal terug te vinden is. Van grote stad tot kleine gemeente.”

Provinciale handelshoofdsteden 2015
In het landelijk onderzoek is ook gekeken naar de handelsgeest per provincie. Per provincie werd onderzocht in welke gemeenten het meest op Marktplaats gehandeld wordt.

Dit zijn (weergegeven op basis van de Top 12 handelshoofdsteden):

Friesland                     Vlieland
Drenthe                       Aa en Hunze
Groningen                    Groningen
Overijssel                     Zwolle
Noord-Brabant               Baarle-Nassau
Gelderland                    Apeldoorn
Utrecht                         Utrecht
Noord-Holland Haarlemmerliede en Spaarnwoude
Flevoland                     Zeewolde
Zuid-Holland                 Zoetermeer
Limburg                        Beek
Zeeland                        Sluis

 

Over Marktplaats
Marktplaats ontvangt maandelijks 7,3 miljoen unieke bezoekers en daarmee is het de grootste online handelsplaats van Nederland. Per dag worden circa 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst, waarbij particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Kijk voor meer informatie op www.marktplaats.nl.

*Voor het bepalen van de handelshoofdsteden, kijkt Marktplaats per gemeente naar het aantal actieve Marktplaatsaccounts, gemeten over een periode van XX maanden, in verhouding tot het aantal inwoners.

 

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Lisa van den Eijk, Bijl PR
Tel: 010 760 31 20
E-mail: l.vandeneijk@bijlpr.nl

Copyright © 2022 Marktplaats B.V. Alle rechten voorbehouden.